Translate

вторник, 29 ноември 2016 г.

Необходима е национална програма за превенция и скрининг на хепатит С и мащабна информационна кампания



По време на организираната от фармацевтичната компания MSD – България среща на тема „Предизвикателства в лечението на Хепатит С в България”, проф. Крум
Кацаров, ВМА – един от водещите специалисти в тази област подчерта:
-Хепатит С вече не е медицински проблем, има открито лечение. У нас трябва да бъде създадена Национална програма за превенция и скрининг, точни емидемиологични данни, широка образователна кампания за предпазване от заразяване с вируса на Хепатит С. В световен мащаб между 130 – 170 млн. души имат хроничен хепатит С. Симптомите на това заболяване може да се провяват дори след десетилетия. От 6-те генотипа на HCV  - 1 и 3 са най-разпространени и включват приблизително ¾ от всички случаи в света. В Европа около 15 млн. души живеят с хроничен HCV.В Южна и Източна Европа заболеваемостта е процентно по-голяма. Около 2,3 млн. от заразените с Хепатит С, са заразени и с HIV. У нас заразените са два пъти по-рядко диагностицирани от средното за Европа. 9 от 10 души не знаят че са заразени. Инфектираните с вируса на хепатит C са 110 000 души са, но само 0,3 – 0,5% от тях се лекуват. А 20% от заразените развиват цироза на черния дроб.
Рисковите групи са лицата, употребяващи инжекционни наркотици, пациенти на хемодиализа, HIV позитивни, реципиенти на заразени кръвни продукти, на дарена кръв или органи преди 1992 г, лица, заразени с нестерилизирано медицинско оборудване и др.
Статистиката  за 2015 г. показва, че 539 пациенти са преминали лечение реимбурсирано от НЗОК. От тях 472 души са били на стандартната терапия. Стойността на лекарствени медикаменти, клинична оценка и проследяване възлиза на 10 079 633 лв.
-„Хепатолозите в света са разделени на две мнения в тази насока – вярващи и невярващи“, отбеляза специалистът. Една от причините за скептицизма в гилдията е липсата на ваксина срещу вируса, което прави и борбата с болестта изключително трудна. Това е така, защото вирусът на хепатит С не е достатъчно имуногенен, за да може да предизвика отговор на имунната защита. В България са приоритизирани пациентите с напреднал стадий на фиброза на черния дроб. Здравната каса няма финансов ресурс да лекува новооткрито заразените с Хепатит С. С напредването на заболяването, разходите за лечение значително се повишават. Поради това е нужно да се открият скритите вирусоносители сред населението и да се започне лечение на вече диагностицираните, бе единодушното мнение на проф. Кацаров и проф. Константин
Чернев от УМБАЛ „СофияМед”.
-В последните 15 години се правят опити на световно ниво за създаване на ваксина срещу HCV, но поради ниската имуногенност на вируса все още резултатите са неуспешни. Ефективността на настоящото лечение обаче позволява сравнително бързо елиминиране на инфекцията в световен мащаб. В много страни по света се говори вече за елиминиране на хепатит С благодарение на новите терапии, каза проф. Чернев.
СЗО има за цел до 2030г. вирусът на Хепатит С да бъде премахнат от човешката популация. Това ще намали общата кардиологична смъртност, ще намали чакащите за трансплантация на черен дроб пациенти, както и епидемиологичния риск. Много голям проблем са скритите пациенти, които са резервоар на инфекцията, каза още той.
Днес вече има нова група медикаменти, които премахват инфекцията до 98%. Един от тях е ZEPATIER, на фармацевтичната компания MSD, имаща десетгодишен ангажимент в лечението на Хепатит С.
Новият медикамент наскоро получи одобрение за употреба и в България. Лекарството е много ефективно приема се перорално - под формата на таблетки, веднъж дневно. То дава надежда за всички пациенти, както в начален стадий така и за болните от цироза, но не в напреднал, декомпенсиран стадий. Дава шанс за напълно излекуване при 98-99% от случаите.
Действително става въпрос за много сериозен световен проблем, от чиито усложнения като цироза, чернодробен карцином и други се очаква истинско цунами. Като част от своето дългогодишно лидерство в областта на инфекциозните заболявания, MSD има ангажимент към научните изследвания за хроничния хепатит C (HCV) и работи за разширяване на достъпа до лечения. Ние ще продължим нашето сътрудничество с научната общност и с други заинтересовани лица за постигaнe на общата ни цел да се справим с глобалния проблем - хроничен хепатит C ”, заяви. д-р Борислав Тодоров от MSD.
-------
У нас няма представително национално проучване за честотата на хепатитите.
Носители на хепатит С са 42% от пациентите на диализа, 75% от тези с хемофилия, а при зависимите варира между 30-75%.
30-35% от заразените с хепатит С стигат до цироза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар