Translate

вторник, 29 ноември 2016 г.

Проф. Генчо Начев: Демонополизирането на здравната каса трябва да стане по естествен път



Унищожаването на монопола в здравната каса трябва да стане по естествен път, а не с административни актове, заяви кардиохирургът от болница „Св. Екатерина” проф.Генчо Начев.
„Нищо с административен акт, което е наложено, след това не е просъществувало”, коментира професорът в студиото на „Лице в лице”.
Той се съгласи с изказването на здравния министър Петър Москов, че не трябва да демонополизира здравната каса . Според него на първо място трябва да се даде възможност на няколко каси да започнат да обслужват извънболничната помощ, а след това в рамките на две-три години да се види кои от тях ще могат да разполагат с достатъчно офиси и подготвени кадри в цялата страна. 
„Имаме една каса и върху нейната дейност не можем а извършим контрол, а какво остава за десет каси”, добави още той. 
Проф. Начев изрази несъгласие по отношение на предложението на Българската социалистическа партия да се премахне въведената наскоро реформа за влизане на болница с пръстов отпечатък. Според него тя е полезна и ефективна и причина за дългите опашки, от които се оплакват в някои болници, е липсата на организация. Освен това той смята, че е необходимо време, за да се усети дали реформите на Петър Москов са били успешни или не. „Във всички случаи трябва да има метод, който да регистрира болните и който да им дава някаква възможност за контрол, защото когато говорим че касата се източва и на хората се искат нерегламентирани плащания, има две страни. Ако искаме да се борим с това, самите потърпевши трябва да бъдат активни и да дадат сигнал”, призова кардиохирургът. Една от другите реформи, които той подкрепя е това да има съучастие на пациентите или на здравноосигурените в заплащането за здравните услуги, като за социално слабите трябва да има фонд от държавата, който да плаща за това съучастие. По думите му това би имало регулиращ, контролен, но и самодисциплиниращ характер. Парламентът прие бюджета на НЗОК и ДООБСП и ДПС отхвърлиха законопроекта за НЗОК.
 „Когато знаеш, че трябва платиш допълнително, ще помислиш с какво се храниш, как ще се движиш, какъв начин на живот ще имаш, колко стрес можеш да понесеш и т.н.”, коментира Начев. 
В заключение той сподели, че според него пациентите ще станат по-доволни от здравеопазването, когато отношението към самите медицинските кадри е по-добро и милосърдно.


btvnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар