Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Путин три пъти чел "Вера". Шедьовърът е обявен за книга №1 в Русия от списание "Огоньок"



Според популярното издание това е любимото произведение на президента Владимир Путин, който в интервю за "Огоньок" разказва, че е чел "Вера" три пъти поред и си е взел автограф от автора.
Модерната руска проза досега оставаше в периферията на книгоиздаването у нас. Рядко и някак срамежливо се отпечатваха книгите на Елена Чижова, Виктор Пелевин, Людмила Улицка и Захар Прилепин. И то главно, защото преди да бъдат преведени у нас, станаха широко известни в Западна Европа и Америка.
Александър Снегирьов е сред най-новите и оригинални гласове в руската литература. Роден е през 1980 г. в Москва. Учи архитектура, завършва политология, активно сътрудничи на списанията „Знамя“, „Октябрь“ и „Новый мир“. Автор е на седем романа, четири от които са лауреати на най-престижните руски литературни награди.
Романът му „Вера“ е финалист на „Руски Букър“  за 2015 г. и е обявена за национален бестселър. Трудно е да бъде жанрово определен, защото прескача от историята в иронията, през психологическите дебри на подсъзнанието и социалните проблеми на съвремието. Най-отличителната му черта е уникалният авторов стил – по думите на критичката Наталия Кочеткина, това е „сгъстена, кинематографична, емоционална проза, без нито един излишен герой, без нито един излишен ред, без нито един излишен епитет“.
„Вера“ е роман за душата, колкото и лишено от съдържание и окарикатурено да е това определение в нашия подигравчийски, скептичен и обръгнал на всичко век. В галерията от образи в този роман всеки читател неизменно ще открие части от себе си и от свои роднини или познати. Историята на Вера е „история на много и различни жени“, признава авторът в интервю пред българския в. „Ретро“ и допълва:
„Носих ги всичките до сърцето си повече от три години“.
Всеки малък детайл създава цял нов образ, гради социален типаж с десетилетна история. Снегирьов с еднаква лекота разказва за селячката от колхоза и за преситената от луксозния живот столичанка, прескача от Втората световна война до бежанската криза. Този роман е като картина на Йеронимус Бош – ала наситена с безкрайна любов и с тънка ирония.
„Авторът е надарен с онова рядко остроумие, което веднага отличава добрата литература от наистина прекрасната. „Вера“ е книга, която бихте искали да четете отново и отново, за да запаметите някои моменти и да ги цитирате при нужда.“ – с тези думи председателят на журито Ксения Друговейко връчва премията „Национален бестселър“ на Александър Снегирьов.
На български книгата излиза с логото на „Милениум“, във виртуозния превод на Таня Чипева и с изящната корица на Капка Кънева.





Няма коментари:

Публикуване на коментар