Translate

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Москов: Пиле шарено? Имаме мъжки, джентълменски отношения с премиера


Здравният министър призна, че изборите внасят напрежение в коалицията 


"Пиле шарено ли съм, Москов?" Здравният министър Петър Москов днес отрече премиерът Бойко Борисов да е задавал подобен въпрос на инфрактното заседание на Министерския съвет и коалиционните партньори, посветено на изясняване на отношенията между управляващите.
"С премиера имаме мъжки, джентълменски отношения", обяви Москов пред бТВ.
Москов призна, че изборите внасят напрежение в управляващото мнозинство.
"Изборите внасят напрежение в управляващото мнозинство. Докато не минат изборите, напрежението го има. Всеки един от кандидатите на управляващата коалиция обаче може гордо, достойно да стъпи на постиженията на правителството, то работи и има достижения", заяви министърът.
Според него, когато ставало дума за "клатене в българската политика" имало определена парадигма. Той цитира изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, в което той иска оставка на кабинета и предсрочни избори. Разделителната линия била "дали сме съгласни с г-н Карадйъ и искаме оставка на правителството и предлагаме друга перспектива на българските граждани", каза Москов.
Според Москов нямало връзка между новата позиция на Кристалина Георгиева в Световната банка и напускането на Европейската комисия и нейната неуспешна кандидатура за шеф на ООН. Той отказа да коментира вероятната кандидатура на сегашния президент Росен Плевнелиев за еврокомисар. Като обясни, че е нужна официална позиция на Реформатоския блок. Попитан за лично мнение, той отговори: "Да, харесвам сегашния президент Росен Плевнелиев, да".
Москов се похвали, че има 247 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК за следващата година.
За лични лекари и специалисти в доболничната помощ - по тези пера ще има увеличение в бюджета на Касата, разясни той.
"Ето едно постижение - с разчета на касата към 2016 г. ние не сме изпълнили все още бюджета си за направления, това означава, че ние сме ликвидирали дефицита за направления, похвали се Москов. Държавата ликвидира недостига на направления в доболничната помощ. Чуха ли зрителите?", повтори няколко пъти здравният министър.
Увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването ще има, каза още той. Още 10% ще бъдат увеличени заплатите на лекарите в Спешната помощ, като ръстът ще стане над 50% от началото на мандата на правителството, продължи да отчита постижения Москов.
Той коментира и въпроса защо мерките, които обеща в Спешната помощ за прекратяване на насилието над лекарите, не дават резултат. "Сега са само 28 случаите, но това не може да бъде казано като "само". Преди почти всеки ден биеха лекари. Този процес не е спрян, но е редуциран", смята министърът, който в началото на мандата си се запомни с големи обещания как няма да позволи повече да бъде бит лекар.
След поредния случай на насилие над лекар, той почти призова днес полицаите, които се занимават с инцидента да прояват крайно насилие.
"Бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда към такива хора. Когато на едно животно помагаш, дори хищник, то не те хапе. Какъв човек трябва да си да посягаш на човек, който идва да ти помага", разясни гледната си точка Москов.
"Хора, които отказват да живеят по правилата, трябва да усетят цялата тежест на закона", обяви той.
Здравният министър коментира и отстраняването на Кирил Ананиев от председателското място в Надзора на НЗОК. Мястото му беше заето от заместника на Москов Ваньо Шарков и това даде основания да се твърди, че има напрежение между здравното и финансовото министерство.
"Нито за секунда няма да кажа, че в работата на г-н Кирил Ананиев може да се говори за пропуск, той беше един от стълбовете в Касата. Винаги Министерството на финансите е предлагало рестриктивна политика. Няма противоречие между същностните неща нито между мен и г-н Ананиев, нито между здравното и финансовото министерство", обяви днес Москов.
Според него т. нар. пръстови отпечатъци са въведени вече в 90% от болниците, без проблеми. Ако сме се регистрилали с отпечатък, в рамките на 10 дни щяло да може да се изтегли безплатно мобилно приложение, което ще ни уведомява дали на наше име е извършено плащане, за което ние не знаем, съобщи още той.
Москов отрече слуховете, че здравето му е влошено.


clubz.bg  
Снимка: DarikNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар