Translate

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Проф. Радослав Гайдарски: Алкохолът има лечебна, токсична и смъртоносна доза



Като види човек, че алкохолът лесно го хваща, трябва да си направи изследване, казва чернодробният хирург

Проф. Радослав Гайдарски е известен специалист по чернодробна и коремна хирургия, бивш министър на здравеопазването (2005 г.) и депутат от БСП във Великото народно и 40-то НС.
Роден е в с. Градец, Видинско. Завършва медицина в София, работи отначало в болницата във Видин, където става хирург. Специализира в ИСУЛ, Медицинска академия, ВМА, в болница „Кошен” в Париж и др. Доцент от 1983 г., д-р на науките от 1989 г. и професор от 1990 г. Работил е като началник на клиники по хирургия в Медицинска академия, Университетска болница „Лозенец”, сега оперира в болница “Токуда”. Републикански консултант по хирургия. Носител на наградата „Лекар на годината” 2004 г. и на званието „Лекар на България“ 2005 г. Има над 160 научни публикации. Член на Световната асоциация по гастрохирургия. Автор е на 8 рационализации на оперативна техника.
– Професор Гайдарски, как изглежда черният дроб на един човек, който пие много алкохол?
– Има хора, които не пият или пият рядко, а черният им дроб изглежда по-зле от на друг, който пие редовно. Доведох познат пациент да го прегледат, колежка го разпита и го писа алкохолик. Той обяснил, че пие по каничка вино сутрин, каничка на обяд, а вечер по 1-2 канички –3-5 литра вино на ден. И човекът се чуди – „Ти мен виждал ли си ме пиян?”. Нямаше цироза, но не е възможно всеки ден да се изпиват такива количества вино без последствия. Зависи от устойчивостта на чернодробната клетка. За всеки човек е различно, зависи – от произвежданият ензим алфа седем дехидрогеназа, който разгражда алкохола. Той е програмиран генетично – какво количество може да произведе черният дроб от него в рамките на един живот.
– Тоест, към определена възраст организмът може да спре да произвежда такъв ензим, или да произвежда все по-малко, и тогава човек не може да преработва алкохола и може да заболее от цироза и др.?
– Да, като намалее ензимът, няма кой да разгради алкохола. И хората казват за някого – „Абе, пиеше по много, сега не може да носи”. Дори малки количества. Така че способността на черния дроб да преработва и да не се уврежда от алхокол зависи от здравината на клетката и от генетично обусловеното количество ензим.
– И това за всеки човек е различно?
– Да. Едни пият много и нямат цироза, други развиват цироза и от малки количества алкохол. Цироза може да се получи и от вируси (хепатит В и хепатит С), те дават много тежки цирози. Алкохолната цироза може да бъде овладяна до някакъв момент, ако човекът спре да пие.
– Как един човек може да разбере дали преработва добре алкохола, дали черният му дроб издържа на пиене?
– Като види, че лесно го хваща, трябва да си направи изследване. * Това е най-разумното решение.
– А има разлика при пиенето на един или друг вид алкохол? Кое е най-безопасно да се пие?
– Нито един вид алкохол – бира, вино, ракия, водка , уиски – няма пощада към човека, когато злоупотребява. По-високите количества алкохол увреждат не само черния дроб, а панкреаса, съдовете, мозъка. Не мога да препоръчам едно или друго като по-безопасно питие. Зависи от количеството чист алкохол в съответния вид напитка.
– Според едни норми на Световната здравна организация отпреди години, за неувреждащо пиене се смяташе количеството 20 милилитра чист алкохол на ден, пет дни от седмицата, два дни задължително почивка, един след друг?
– Да, между 20 и 30 милилитра чист алкохол на ден. При бира, вино или концентрат количеството, което се изпива, е различно, важно е съдържанието на чист алкохол (бел. авт. – 20 мл чист алкохол съдържа халба бира, чаша вино – според градуса и чашата, 50 мл уиски, ракия, водка). Но и тези количества, независимо че са малки, за някои хора могат да бъдат тежки и да увредят. Няма сигурна граница.
– Освен количеството, може ли да се каже нещо за произхода на спирта, друго съдържание на вида питие?
– Няма силни и слаби напитки, по-чист алкохол и др. Аз говоря за количество алкохол. А от нечистите алкохоли с примеси уврежданията са по-чести и се развиват по-бързо.
– Например лошо сварена домашна ракия?
– Ако домашната ракия е добре сварена от вино, преварена, тя по качества съперничи на винпромските производства.
– У нас масово варят ракия от джибри, първо изцедени за вино, даже ги оставят за напролет, и от тях става една кисела ракия?
– Джибровата винаги е по-остра, затова трябва да се преварява. С плодовите ракии е по-сложно. Плодовете нямат достатъчно захар, затова се добавя обикновена захар.
– У нас също така е масова практика е да се прави плодова ракия и от зелени, и сплути плодове, те не ферментират равномерно, текат различни процеси, стопаните не уцелват ферментацията и т. н.
– Това е неправилна подготовка на плода, сгрешена ферментация, ракията е направо вредна.
– А за вносния алкохол? Какво да предпочитаме? Препоръчвате ли някакви видове напитки?
– Не. Категорично не. Важно е количеството чист алкохол за 24 часа. И за цял живот.
– Значи, у човека все едно е навита една пружина, докато се развие, може да пие алкохол, после трябва да спре? На някой му е навито повече, на друг по-малко?
– Да. Зависи от генетично заложените възможности за производство на ензима, който разгражда алкохола, употребените количества алкохол.
– За виното се знае, че в него има и полезни вещества (танини, ресвератол, антиоксиданти), действа превантивно за атеросклероза?
– В малки количества виното стимулира и отделянето на ензими в стомаха и панкреаса. Но в умерени количества – чаша на обяд, вечер. Алкохолът е като лекарство – има лечебна доза, токсична доза и смъртоносна доза. Когато се употребява в големи количества, дозата е токсична. Най-добре е алкохол да не се употребява изобщо. Но ако веднъж започне човек, много трудно може да се откаже. Той е като наркотик, бавно, но сигурно ставаш зависим от него. И последиците са описани в учебниците и дискутирани непрекъснато в лекциите.
— -.—-
*Става дума за кръвно изследване на чернодробните ензими – бел. авт.
Заплахи от алкохола
Какви са основните болести, които застрашават човек при прекомерно пиене, според специалистите:
– Цироза. Обяснено на популярен език, това означава, че клетките на черния дроб постепенно спират да функционират.
– Остър алкохолен панкреатит, с висока смъртност при млади мъже, дори тинейджъри. Получава се от прекомерни количества алкохол – и като дневна доза, и при постоянно пиене.
– Хроничен панкреатит. Панкреасът се възпалява, получават се кисти, намалява или спира да произвежда ензимите, които разграждат храната. Възпалява се и лигавицита на стомаха.
Това са само болестите в областта на гастроентерологията и коремната хирургия. Алкохолът причинява и съдови заболявания и др., за които ще стане дума по-нататък. Друг вид заболявания от алкохола са психиатрични – психози, характеропатия, алкохолизъм и др.



e-vestnik.bg 
Снимка: frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар