Translate

петък, 4 ноември 2016 г.

Ако откажем пръстов идентификатор, при болнична хоспитализация, плащаме за карта



От 1. 11. т. г. пръстов идентификатор, при болнична хоспитализация, е факт. Сканират се точки от пръста, които се шифроват в устройствата. Така се получава и уникалният код за всеки човек, който не би трябвало да може да се фалшифицира и е уникален идентификатор за Здравната каса. От НЗОК твърдят, че става дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни.
В следващите няколко месеца ще се анализира възможността за алтернативен вариант на регистрация с новата система. Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация, каза здравният министър д-р Петър Москов. Според него алтернативният достъп вероятно ще бъде издаване на карта, която ще бъде заплащана от пациента.
За целта трябва да се събере определен масив от откази, въз основа на който да се прецени под каква форма ще е алтернативният прием в болница и колко трябва да струва той.
 „Ако вие държите да не бъдете част от електронната идентификационна система, която е безплатна за всеки български здравноосигурен гражданин, съответно касата ще удостовери това ви присъствие в болницата, и впоследствие, когато наберем нужната база данни за това какво е количеството на отказите на такива пациенти… Ако сега направим различно електронно решение – било карта, било друг носител, който касата да предложи, това ще струва изключително скъпо“, заяви той.
Д-р Москов съобщи, че вече е факт мобилното приложение на касата, с което може да се проследяват извършените здравноосигурителни плащания.
„Трябва да контролираме парите си и обществото трябва да е заедно в тази задача. Това не е битка на касата, на министъра или на правителството, а наша обща. Това не са пари, дошли от небето, а са на база ефективно използване, спиране на корупционни схеми, на източването на касата. Но ако само администрацията на касата е част от това усилие, а ние като здравноосигурени нямаме желание да се включим, ефектът ще е много по-малък“, коментира той.
На въпрос дали мисли, че пенсионерите имат приложение на телефона, за да разберат какво се случва с данните им, Москов заяви-„не мисля, и нямам представа кой какво приложение има на телефона си. Казвам, че всеки, който има възможността да изтегли такова приложение, ще може да борави с тази информация”. Т

Няма коментари:

Публикуване на коментар