Translate

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Д-р Ана Пейкова от клиника „Дерма-ЕЛИТ” : Хладното време е най-подходящият момент да се отървем от мъртвите клетки, пигментните петна



Сериозните пилигни трябва да се правят от дерматолог

Есента е най-подходящият сезон за пилинг. През лятото човек си е докарал различни видове кожни проблеми като пигментации, кератози, фини бръчки, кожата се изсушава. С всяко лято ставаме едно лято по-възрастни.
Най-общо пилингите (могат да бъдат за различни типове кожа – мазна, суха, чувствителна) са различни видове киселини, които влияят върху най-горния слой на кожата. Безопасни са онези, които въздействат на епидермиса. В зависимост от проблема, който ще се реши (акне, белези от акне, разширени пори) се атакува отделен негов слой - по-горната част за леко излющване, когато просто освежаваме лицето и по-долните слоеве, когато се търси подмладяващ ефект. Комбинираните по-агресивни пилинги стигат до последния слой, най-дълбоката част на епидермиса и влияят върху фините бръчки.
Пилингът влияе само върху горния слой на кожата, но когато тя се лющи не е препоръчително да се правят инжекционни процедури като поставяне на филъри или ботокс.
Д-р Ана Пейкова
Сериозните пилигни трябва да се правят изключително от дерматолог. Хубаво е тези процедури да се провеждат само през есенно-зимния период, защото дори и онези терапии, при които няма видимо активно лющене, изчистват фино горния слой и кожата става чувствителна към слънчевите лъчи.
При еднократен пилинг почти никога не можем да очакваме забележим резултат. Обикновено са нужни между четири и шест процедури през 7-10-15 дни.
Освен, че излющват горния слой някои от киселините стимулират кожата да произвежда колаген и еластин. С премахването на старите мъртви клетки тя започва да изглежда сияйна и равномерна като тен.
Модерните пилинги обикновено са комбинирани. Така напр.гликоловата киселина се съчетава добре с няколко други киселини като бадемовата например, която има антибактериално действие и потиска образуването на бактерии.
Салициловата киселина е добре позната при противодействие на акнето - неутрализира се сама, напълно безвредна е и много добре действа при акне в активна фаза, гнойни пъпки и черни точки.
Трихлороцетната киселина е може би най-мощният анти-ейдж фактор при киселините. Тя денатурира белтъците, т.е. действа дълбоко излющващо и така изглажда фините бръчки.
При мазна кожа е добре преди всякакъв вид процедури да се прави механично почистване от козметик.
Пилингът е най-евтината, най-бързата и най-безвредната процедура против стареенето, против пигментациите.
Той няма почти никакви противопоказания, освен при бременност и кърмене макар, че в
действителност няма доказателство, че киселините влияят зле на плода. Пилингът обаче не бива да се прилага при кожа, склонна към образуване на хипертрофични надигнати белези, при ракови заболявания. За разлика от другите процедури, при тази автоимунните заболявания, диабетът, високото кръвно, нямат противопоказания.
Обикновено при мелазма след бременност е добре да се изчака да минат поне два цикъла, да се спре кърменето и тогава да се започне с пилингите. Много добър ефект при пигментации се получава, когато пилингът се комбинира с продукт за избелване и слънцезащита 50-и фактор.
За по-добър ефект е най-добре пилингите да се комбинират със съответната мезотерапия - против пигментации, против бръчки, за хидратация или за допълнително стимулиране с растежни фактори, за да се получи нужният резултат.
Химическият не може да замести напълно лазерния пилинг, но е предпочитана процедура, защото има по-бързо възстановително действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар