Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

София бе домакин на кръгла маса „Европейски ден на спорта в училище – инструмент за преодоляване на обездвижването при младите хора”



35% от българските деца са физически активни по-малко от два дни в седмицата

Събитието е част от европейската кампанията NowWeMOVE и има за цел да промотира физически активния начин на живот и доброволчеството сред учениците. Сред участниците в
дискусията бяха представители на училища, Регионални инспекторати по образованието, Министерство на образованието и науката, Регионални здравни инспекторати, Министерство на Здравеопазването, младежки и спортни организации, общини и бизнеса.
Специален гост на събитието беше Акош Фюзи, представител на Унгарската федерация за спорт в училище. Той демонстрира добрите практики в Унгария и идеята, която е довела до създаването на събитието Европейски ден на спорта в училище.
По време на кръглата маса бяха представени проучвания на национално и европейско ниво, които сочат, че обездвижването на младите хора е сериозен проблем. Препоръчваната физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден, а проучванията показват, че с такава активност са само 24% от изследваните деца. 35% от българските деца са физически активни по-малко от два дни в седмицата.
Според данни на националното проучване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и катедра Педиатрия на Медицински Университет, София, сериозен фактор за обездвижването е времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета. Изследването сочи, че 48% от децата прекарват повече от 3 часа дневно пред телевизор. Към това време трябва да прибавим и средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни упражнения. Тази натовареност и неподвижност достига често до 10 часа дневно. 80% от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а 30% играят различни компютърни игри.
Инициативата - Европейски ден на спорта в училище се проведе за пръв път в България през 2015 г., като в нея се включиха над 230 училища и бяха раздвижени над 45 000 ученици. Тази година тя ще се проведе на 30 септември



Няма коментари:

Публикуване на коментар