Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

От началото на годината досега, чрез "Спешна помощ", са хоспитализирани 18 170 души



От тях7,5% или 1361 са откарани в частни болници. Половината от тези случаи (676) по ред
причини обаче са попаднали не в най-близкото лечебно заведение, каквито са изискванията на МЗ.
Директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев коментира, че не може да твърди със сигурност дали наистина болници плащат на негови служители да карат пациенти в тях, но заяви, че "моралът няма как да се администрира".
В тази връзка зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че в бъдеще всеки център за спешна медицинска помощ в страната ще попълва таблици, в които подробно ще бъдат вписвани причините за отклонение от най-близката болница при транспортиране на пациент.
„Министърът е разпоредил на седмична база всеки един център в страната да докладва случаите, при които има отклонения от заповедта пациентът да бъде транспортиран в най-близкото лечебно заведение с компетентност да окаже необходимата медицинска помощ", заяви той и уточни, че докладите вече са въведени и се правят по таблица в която, при отклонение, има графа да се опише защо линейката е закарала пациента до по-отдалечена болница.
Това не е кампаниино, а е завинаги оттук нататък, докато е този екип на МЗ, бе категоричен д-р Шарков.
------
Европроектът за спешната помощ в страната, за който се очакват 170 милиона лева от Европа, ще бъде предоставен на ЕК през септември. До пет години в системата парите ще бъдат инвестирани с цел подобряване на цялостната инфраструктура - спешни приемни отделения, центрове и филиали, , реаномобили линейки, реанимобили, ново оборудване и апаратура, ремонтни дейности и др.

Снимка: csmp-sofia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар