Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова: Нула. Толкова е броят на клиничните пътеки по психиатрия в България



У нас психотерапията изобщо не се реимбурсира от НЗОК. В България не съществува регистър на психичните заболявания поради което специалистите нямат реална представа колко хора
имат проблеми, колко от тях са опасни, какъв процент от обществото е засегнат.
Хората с психични проблеми биват изолирани и дискриминирани, а негативно отношение има дори от страна на медицинските специалисти, които работят с тях. Това става ясно от проучване на нагласите на роднини и специалисти към тези пациенти. „Стигмата е загуба на статус и дискриминация, живот с етикета на психичната болест. Това разболява пациента, колкото и самото заболяване“, обясни проф. Миланова.
По думите й медицинските сестри имат дори по-негативна нагласа към хората с психични проблеми, отколкото останалите специалисти, работещи с тези пациенти.
Проблемът не бива да се неглижира. Психично болните са изправени пред два проблема: от една страна, те трябва да се справят със симптомите на болестта си, от друга - опасни са за себе си и в някаква степен за околните, ако не се лекуват адекватно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар