Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

За първи път МЗ ще плаща медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт



Здравният министър д-р Петър Москов подписа заповед за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения.
За да получат финансиране болничните лечебни заведения трябва да имат -  структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; спешно отделение и отделение по рехабилитация.
В момента на тези условия отговарят само 4 лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.
Досега  НЗОК заплаща за медицинските изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации до 10 хил. лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността им може да достигне до 20 – 30 хил. лв., които до момента пациенти бяха принудени да доплащат сами. Сега това се поема от МЗ по определен в методиката ред.
Очакваните резултати от нейното приложение са: намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар