сряда, 6 юли 2016 г.

Прекомерната употреба на лекарства в Европа в селските стопанства е една от причините микроорганизмите да мутират и да развиват резистентностЕксперти предупреждават, че болестотворните бактерии стават все по-устойчиви и неподатливи на лечение.
У нас в почти всеки вид храна от животински произход се откриват антибиотици. През последните години от БАБХ са откривали такива субстанции многократно в пилешкото, говеждото и свинското месо, както и в различни субпродукти, яйцата и меда. Резистентността на бактериите към антибиотиците според микробиолозите ще стане по-опасна от злокачествените заболявания.
По данни на СЗО 50% от изписваните антибиотици са неправилно предписани.У нас употребата на антибиотици нараства.
Според специалистите задължително е да се прави антибиограма, преди да се назначи терапия на даден пациент. Освен това трябва да се изработи национална антибиотична стратегия, да има сериозна регулация при продажбата им, да се продължи с ваксинациите, за да се намали употребата на антибиотици в страната. Дълготрайните ефекти при честа употреба на антибиотици сред децата са промяна в чревната флора, затлъстяване, астма, болест на Крон, ювенилен артрит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар