Експерти
предупреждават, че болестотворните бактерии стават все по-устойчиви и
неподатливи на лечение.
У нас в почти всеки
вид храна от животински произход се откриват антибиотици. През последните
години от БАБХ са откривали такива субстанции многократно в пилешкото,
говеждото и свинското месо, както и в различни субпродукти, яйцата и меда. Резистентността
на бактериите към антибиотиците според микробиолозите ще стане по-опасна от
злокачествените заболявания.
По данни на СЗО 50%
от изписваните антибиотици са неправилно предписани.У нас употребата на
антибиотици нараства.
Според
специалистите задължително е да се прави антибиограма, преди да се назначи
терапия на даден пациент. Освен това трябва да се изработи национална
антибиотична стратегия, да има сериозна регулация при продажбата им, да се
продължи с ваксинациите, за да се намали употребата на антибиотици в страната. Дълготрайните
ефекти при честа употреба на антибиотици сред децата са промяна в чревната
флора, затлъстяване, астма, болест на Крон, ювенилен артрит.
Няма коментари:
Публикуване на коментар