Translate

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Денят се познава по закуската! Повече от 60% от българите я пропускат обаче


Резултатите от социологическо проучване, относно хранителните навици на българите, сред жени на възраст от 30 до 55 години, проведено преди месеци показват, че едва 37% от анкетираните закусват всеки ден, над 60% я пропускат, а 76 % я смятат за най-важното хранене за деня. 
6 от 10 дами респективно и децата им ежедневно закусват в къщи и то обикновено сандвичи, а 30% го правят на път за работа или към училището на детето си. 3 от 10 деца закусват в училище, сочат данните от проучването.
Като основна причина за пропускане на закуската е посочено липсата на
глад сутрин и навреме.Според специалисти това говори за лоши хранителни навици и прекаляване с вечерното хранене, което пречи на организма да си почине активно.
Друг важен фокус в проучването, проведено от агенция Gemius, с подкрепата на Unilever–производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав, е информираността на българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.
„Подобряване начина на хранене е една от основните ценности на Unilever. Решихме да научим повече за хранителните навици на българите, техните интереси по темата за здравословния начин на живот и познанията им за мазнините в продуктите, които консумират. Проучването, което подкрепихме, разкри изключително любопитни факти и ние сме готови да  подкрепим потенциални образователни кампании по темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот“, заяви Стефан Андреев, Изпълнителен директор на Unilever-България.
По думите на доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика,
закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня, тъй като чрез нея се събужда метаболизмът и се осигурява на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълнява той с енергия всекидневните си задачи.
„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “ – добави тя.
Актрисата Стефания Колева, модератор на събитието, разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни. Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как човек може да си приготви вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар