Транс-мастните
киселини са специфичен вид полиненаситени мастни киселини, които представляват
геометрични изомери на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини,
съдържащи най-малко една несвързана (по-точно прекъсната от поне една
метиленова група) въглерод-въглерод двойна връзка в транс-конфигурация.
Консумацията на храни, съдържащr транс-мастни киселини повишава концентрации на LDL-холестерола в кръвта, понижава HDL-холестерола и увеличава общия холестерол,
повишава съотношението общ
холестерол към HDL-холестерол в дозо-зависим начин. Транс-мастните киселини, съдържащи
се в храни, получени от преживни животни
(месо, мляко, млечни продукти) имат подобен неблагоприятен
ефект върху кръвните липиди и липопротеини.
Проучванията
установяват наличие на връзка между високия прием на транс -
мастни киселини,
основен източник в храненето на които са хидрогенираните и частично
хидрогенираните мазнини, и
повишен риск от коронарна болест на сърцето. Европейският орган по безопасност на храните счита, че приемът на транс-мастни киселини трябва да бъде
толкова нисък, колкото
е възможно, в рамките на адекватен
хранителен режим. С други
думи консумацията им трябва да бъде ограничена до минимум.
В повечето страни от
Европейския съюз, включително и в България препоръчителния интервал за
прием на транс-мастни киселини е под 1 Е%.
Няма коментари:
Публикуване на коментар