Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с Регионалните здравни инспекции, проведе изследване при национална представителна извадка от 3 353 деца на 7-годишна възраст, в първи клас. От 28% през 2008 г. наднорменото тегло достигна 30,5% през 2013 г., като от тях делът на децата със затлъстяване се е увеличил от 12,3% на 13,9%.
Важни
фактори за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването, един от
сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България, са
нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност.
Една от
основните причини за затлъстяването е прекомерната консумация на мазнини,
особено наситени мазнини. Освен мазнините, които се добавят в храните (масло,
олио и др.) и видимите мазнини в месото, в някои храни се съдържат и „скрити”
мазнини – например, чипс, снакс, торти, колбаси, пържени
закуски, сосове, салати с майонеза и др.).
Например в традиционната закуска от сандвич с 2 филии бял хляб (60 g.), масло (20 g.), шунка (40 g.) и кашкавал (20 g.) има 10% повече мазнини отколкото в 30 g. зърнена закуска с пълнозърнести
култури. В други две
традиционни закуски – кифла с мармалад (100 g) със сладко (30 g) и принцеса от 2 филии бял хляб (60 g) с кайма (60 g) и кашкавал (20 g) – мазните са 13 и 17%, а в 30 g зърнена закуска с пълнозърнести
култури, мазнините са едва 5%.*
Според проф.
Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, закуската е
важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от ежедневно
необходимите на тялото енергия и хранителни вещества.
Съгласно
Наредба №37 на МЗ от 2009 г здравословното хранене на учениците се постига, чрез
осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на
зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати
на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване
приема на мазнини, захар и сол.
През 2008 г. в 73,7% от
училищата се предлага чипс и солени закуски; 76,5% – бонбони, сладки закуски,
68,2% – безалкохолни напитки със захар, 36,9% – пресни плодове, 30,7% – мляко.
През 2013 г. в 19% от училищата се продава чипс и солени закуски; в 54,4% – бонбони, сладки закуски, в 27,8% – безалкохолни напитки със захар, в 85,9% –
пресни плодове и в 44,4% – мляко.
Тоест повишено
е предлагането на пресни плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни
продукти с ниско съдържание на
мазнини (1,5-2%), нискоминерализирани води и значително е намаляло предлагането на
чипс, снакс, пуканки, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи
захар.
Специалистите препоръчват
ограничаване консумацията на мазнини, избягване на пържени храни, приемане
ежедневно на мляко и млечни продукти; консумиране на постни меса; ограничаване
консумацията на колбаси, сладкарски, тестени изделия и на продукти, съдържащи
твърди маргарини.
Зърнените
храни (хляб, макарони, спагети, ориз, царевица, овесени ядки и др.) и картофите
са основни растителни храни за българина, които доставят хранителни вещества и
основна част от енергията за деня. Пълнозърнестите храни са с нискo съдържание на мазнини и са богат
източник на хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много
минерални вещества, полезни за здравето.
Добър избор
са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено
съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.
Детските
зърнени закуски NESTLE® са направени с пълнозърнести култури като основна
съставка и са източник на фибри, витамини и минерали. Зърнените закуски на
NESTLE®, обогатени с калций, засищат и са вкусни. Друг важен акцент е, че не са
пържени, а печени и са с намалено съдържание на мазнини спрямо традиционната
закуска.
*
|
ЕНЕРГИЯ
|
МАЗНИНИ
|
ЗАХАР
|
СОЛ
|
ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ
КУЛТУРИ
|
САНДВИЧ :
2 филии бял хляб, (60 g) масло (20 g), шунка (40 g) и кашкавал (20 g)
|
320
|
15
|
5
|
2
|
0
|
КИФЛА С
МАРМАЛАД
(100 g) със сладко (30 g)
|
347
|
13
|
40
|
1,6
|
0
|
ПРИНЦЕСА
2 филии бял хляб (60 g) с кайма (60 g) и кашкавал (20 g)
|
380
|
17
|
25
|
2,8
|
0
|
NЕSQUIK 50 g + 200 ml 1/2 с мляко + 1 ябълка
|
334
|
5
|
29
|
0,5
|
22,3
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар