Translate

вторник, 15 април 2014 г.

МЗ обмисля либерализиране на режима на обхващане с ваксини


Предложението е на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и промяната засяга графиците на имунизация на децата, навършили една година. Мотивът им е,
че сегашния начин на прогнозно планиране на децата, подлежащи на ваксиниране през следващата година, води до недостиг на ваксини, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
В МЗ е създадена работна група, която работи по промяната в Наредба 15 в частта й за задължителните имунизации на деца. Предложението обаче  трябва да се съобрази със софтуера на НЗОК, тъй като при тях е заложено, че ако имунизацията не се направи в месеца на навършване на дадена възраст, то тя се приема за неизвършена.
„НЗОК ще трябва да коригира това. След една година, когато са повечето реимунизации, няма никакъв проблем ваксината да се направи не в месеца, в който детето навършва възрастта, а в рамките на календарната година. Няма никакъв проблем, защото детето вече е имунизирано. Предложението е на общопрактикуващите лекари и аз мисля, че е абсолютно оправдано да го направим“, обясни той.
Д-р Кунчев поясни, че поставянето на ваксините ще бъде съобразено с постъпването на децата в детска градина или училище и ще се прави преди това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар