Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация: Проблемите със здравето не се решават на парче



Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране в продължение на много години. Оттук тръгват и всички останали проблеми. Това е свързано и с липсата на реформи, защото, за да се осъществят те. са необходими средства. С това са свързани и проблемите на българското здраве като цяло - висока смъртност, висока заболеваемост, висока детска смъртност.
Това е един омагьосан кръг. защото много хора са разочаровани от здравната система и затова не си плащат и здравните вноски, което означава, че не влизат пари в Здравната каса.
В България броят на лечебните заведения е значително по-голям, отколкото в други европейски страни. Този факт буди недоумение. Най-бедната държава да поддържа толкова много болници, но тук много трудно може да се говори за закриване на болници. Да си спомним случая в Девин. Болницата беше закрита, хората излязоха на протест и като че ли никой не седна да говори, да обсъди нещата. В цялата страна има болници, които носят тази табела, но в тях няма нито апаратура, нито специалисти. За да се прави подобна реформа, трябва да се предложи алтернатива на хората. Там трябва да има добре развита доболнична помощ, тоест лекари от различни специалности, лаборатории, да има добре организирана спешна помощ, добре организиран транспорт. Нещата са комплексни и не могат да се решават на парче.

Политика

Няма коментари:

Публикуване на коментар