Translate

вторник, 15 април 2014 г.

Изчерпват се количествата петвалентна ваксина за деца-ще бъде заменена от шествалентна към м. юли


Към имунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус тип В ще бъде включен и хепатит В, което означава, че ще се промени схемата на имунизациите.
Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и уточни, че тази практика се предвижда да бъде въведена от месец юни.
„Получихме уверения от двете фирми-производители на петвалентни ваксини, че нямат налични количества и няма да участват в процедурите за обществените поръчки. Начинът да излезем от тази ситуация е да дадем възможност чрез нормативна промяна да може да се работи и с пет и с шествалентната ваксина, за да не се стигне до прекъсване на имунизациите”, поясни той.
Д-р Кунчев обясни, че промяната, която трябва да се узакони нормативно, ще се отрази на имунизационния календар, но няма да натовари бюджета на МЗ.
"Общо взето правим това, което се прави в Западна Европа. Там, в почти всички страни, използват шествалентна ваксина - Германия, Англия, Франция, Италия, Холандия, Белгия. Махаме самостоятелната ваксина срещу Хепатит B и вкарваме шествалентната. Да, по-скъпо ще е при всички случаи, но никой не може да каже колко, защото с такава ваксина никога не сме работили и не сме я купували", добави главният здравен инспектор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар