Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Д-р Нигяр Джафер: Солидарният принцип на здравно осигуряване е несправедлив


Солидарният принцип на здравно осигуряване е загубил своята солидарност и е несправедлив, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Нигяр Джафер,
председател на здравната комисия в 42-то Народно събрание, във връзка с внесения от БЛС иск срещу държавата, в който се оспорва решението за 50% по-ниска здравна вноска за определени групи.
Д-р Джафер поясни, че има идеи държавата на първо време да премине към изплащане на здравните вноски на децата, а има и предложения родителите да заплащат здравната вноска на децата си, както е било в миналото. 
„Може да се помисли и за заплащане на пълния размер на здравната вноска на държавните служители. Имаше спорове, защото е заложено изплащането на половин вноска и това е едно от предимствата, фиксирани за тази група. Но все повече обществото задава въпроса защо определени категории трябва да се ползват с привилегирован статут“, коментира тя. Председателят на Здравната комисия в парламента изтъкна, че здравната система се ползва най-много от пенсионерите, защото имат редица заболявания, както и децата, които боледуват статистически по-често. Трябва да се прецени според икономическите възможности на държавата кога и как може да стане поетапното заплащане на пълния размер на здравните вноски, допълни д-р Джафер. Според нея, най-важният разговор трябва да бъде как да тръгне България напред, така че да има повече заетост, да намалее безработицата и да се даде възможност на групите, които сега не се осигуряват, да започнат да го правят. Сред тях са и работещи в сивия сектор. Тя допълни, че в момента едва около 2 млн. български граждани се самоосигуряват. 
Д-р Джафер заяви, че моделът на осигуряване с една здравна каса е изчерпан и затова наливането на повече пари в НЗОК няма да доведе по-добро качество на услугата. За да има по-добро качество на здравната услуга у нас, сега се работи към повече контрол върху средствата и в посока електронно здравеопазване, каза още д-р Джафер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар