Translate

вторник, 11 юни 2013 г.

У нас вече се прилага нов терапевтичен подход при болни с метастатичен рак на простатата



Сabazitaxel, в комбинация с преднизон или преднизолон, се използва за лечение на пациенти с хормонорефрактерен метастатичен рак на простатата, лекувани преди това по схема, която съдържа доцетаксел. Досегашните резултати в цял свят доказват надеждността на медикамента при пациенти, при които са били прилагани без успех други лекарствени комбинации,
подчерта доц. Асен Дудов, президент на Българското онкологично дружество. Той акцентира, че дружество всяка година актуализира медицинските стандарти по онкология, както за доброкачествените, така и за другите солидни тумори.
„Златните правила на лечение, валидни за Европа, се прилагат и у нас. Нивото на работата на българските лекари не отстъпва на нивото на лекарите в Западна Европа и Америка. По локализации на туморите нашите пациенти получават най-добрата и съвременна индивидуална грижа”, каза той.
Благодарение на новия медикамент мъжете с метастатичен хормонорефрактерен простатен карцином, при които е изчерпан отговорът към лечението от първа линия – единствената терапия до момента, получават втори сериозен шанс да живеят по-дълго и в значително по-добро общо състояние.
Болните, които най-често са в напреднала възраст и с множество метастази в костите и някои вътрешни органи, благодарение на Сabazitaxel, са с по-добра прогноза за преживяемост, тъй като медикамента прицелно атакува разсейките в костите, белите дробове, черния дроб и дори тези в мозъка.
Мултидисциплинарният подход при провеждането на лечението на пациентите с карцином на простатата е важен фактор, който също може да удължи живота им. Мултидисциплинарният екип е колегиум от специалисти-уролог, онколог, лъчетерапевт, рентгенолог и патолог, събрани заедно да мислят и постъпват в полза на болния, допълни началникът на Клиниката по медицинска онкология УМБАЛ „Света Марина“ във Варна доц. Димитър Калев.
Специалистите съобщиха, че Комисията по цени и реимбурсиране е вписала в Позитивния лекарствен списък лекарствения медикамент, разработено от френска фармацевтична компания Sanofi, който е на българския пазар от 01.06. т. г.. Лечението с него се покрива напълно от НЗОК. Достъпът на болния до медикамента е улеснен.
"Ако болницата е провела търг и кандидатства за него, тя може да го получи през касата", подчерта а националният консултант по онкология и химиотерапия доц. Галина Куртева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар