Translate

сряда, 12 юни 2013 г.

Здравният министър: „Целта на МЗ е системата за специализации да стане привлекателна за младите лекари”



 Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева се срещна с членове на Асоциацията на студентите по медицина, които поставиха редица въпроси относно възможните източници за
финансиране на специализациите, статута на специализантите, както и последващите условия за професионална реализация.
Според тях съществено значение има предоставянето на широка информация за възможностите на лечебните заведения-бази за специализации, за осигуряването на финансиране на специализациите от външни източници – общини, бизнеса и др.
Целта на МЗ е да се създадат всички необходими условия, които да стимулират младите завършващи лекари да се зачисляват за специализации и да се реализират в България, подчерта на срещата здравният министър.
Д-р Андреева заяви, че от особено значение за намиране на пресечна точка с интересите на младите лекари, е установяването на ползотворен диалог с техните представители, който да генерира възможни нови решения в сегашната система за специализации. В тази насока МЗ, след получаване на конкретни писмени предложения от Асоциацията на студентите по медицина, ще направи преглед на нормативната уредба с цел специализациите да станат по-привлекателни за младите лекари.
Тя подчерта, че в никакъв случай не следва да се допуска задължението за работа в определени лечебни заведения след приключване на специализацията да се възприема като форма на принуда. Справедливо е този, който финансира скъпоструващото обучение на специализанта да може да разчита за известен период на неговия труд, каза здравният министър и подчерта, че работата в регионалните болници дава големи практически възможности за професионално развитие на младите лекари, за придобиване на опит и самочувствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар