Translate

вторник, 11 юни 2013 г.

Децата на Бургас нарисуваха своята риба - мечта



Над сто деца от художествената гимназия „Св.Св.Кирил и Методий” се включиха в масово оцветяване на инсталация от фибростъкло във формата на огромна риба, монтирана в центъра на Бургас. Голямата арт-инициатива е на мол Галерия Бургас и общинска администрация.
В атрактивното художественото оформяне на скулптурата участваха изпълнителният директор на GTC България Дани Беркович и заместник- кметовете на община Бургас с ресори култура и финанси - Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев.
Инсталацията има  надпис "Обичам Бургас" и носи знака на кандидатурата на града за културна столица на Европа през 2019. Събитието е в подкрепа на номинацията на Бургас, зад която все по-категорично, заедно с институциите и обществения сектор, застава и бизнесът. Учениците нарисуваха и многобройни картини със своята визия за по – доброто бъдеще на града.
В словото си Дани Беркович изрази благодарността си към бургаските деца, които взеха участие в инициативата. Той припомни, че декорирането на скулптурата е част от изложбата на открито на мол Галерия Бургас, включваща 20 големи цветни коралови риби, инсталирани на ключови локации в града. Само конструкцията пред сградата на общината бе бяла и очакваше своето нетрадиционно оцветяване. Тя ще остане в града като сувенир от откритата експозиция. Гражданите и гостите на морския град ще могат да се радват на атрактивната изложба през цялото лято.
 „Децата са поколението, което трябва да промени облика на Бургас, страната и света към по – добро. Те носят в себе си вечната мечта за едно по – красиво, безоблачно и усмихнато бъдеще.”, подчерта Дани Беркович. Той призова присъстващите да оставят цветен отпечатък от дланите си на бялата картонена лодка, поставена за целта в непосредствена близост до голямата риба. По този начин те дадоха своето „за” Бургас да стане културна столица на обединена Европа. Изпълнителният директор на GTC България съобщи, че от нарисуваните днес детски картини ще бъде оформена обща визуална инсталация, която ще се монтира на фасадата на мол Галерия Бургас. Най – добрите рисунки ще участват в конкурс, организиран от търговско – развлекателния център и след одобрение ще бъдат публикувани на страниците на българското издание на световноизвестното списание National Geographic.

Заместник – кметът на община Бургас Йорданка Ананиева определи Бургас като културната столица на България и бъдещ арт – център на Европа. От името на администрацията тя благодари за доброто сътрудничество на мол Галерия Бургас и изяви желание ползотворните съвместни действия да продължат с още интересни и полезни за имиджа на града инициативи.
Днешният пърформанс предшества премиерата на забележителната пътуваща експозиция „Душата на океана” на National Geographic в мол Галерия Бургас, която ще се състои на 9 юли. Очаква се изложбата да бъде открита от президента на страната Росен Плевнелиев и вицепрезидента на NG Рейчъл Лав. Изложението ще пресъздава вълнуващата и красива вселена на океана. То се състои от морски тунели, в които са подредени 50 фотоса и мултимедии с красиви гледки от подводния свят. Всичко това ще пренесе посетителите в необятните океански дълбини. До края на август гражданите и гостите на Бургас ще могат да открият прелестите и тайните на Световния океан.
"Душата на океана" е първата от 5-те пътуващи изложби на най-голямата международна неправителствена институция за наука и образование National Geographic. Експозицията е част от глобалната кампания на National Geographic-Вашингтон, САЩ,  за опазване на водните ресурси и природата в света.
С  домакинството  си Община Бургас и мол Галерия Бургас дават пример за обща грижа и социално отговорно партньорство в името на големите каузи на човечеството.
От септември 2013 г. до февруари 2015 г. в най-големия търговско – развлекателен център в региона ще гостуват и останалите 4 пътуващи изложби от поредицата на National Geographic. 
Правата за всички тях са закупени от компанията-собственик на мол Галерия Бургас- GTC. Инвеститорът, съвместно със списание National Geographic Kids, ще стартира дългосрочна образователна програма, насочена към децата на морския бряг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар