Translate

вторник, 11 юни 2013 г.

Бупренорфин- намалява влечението към опиатите и е шанс за зависимите у нас



Зад всеки инвестиран лев стои нещо безценно-спасен човешки живот

Медикаментът намира все по-широко приложение в Европа и САЩ в последните години. Регистриран е у нас, но засега все още няма нито един наркозависим, който да се лекува с него. Фармацевтичната компания "Актавис" има намерение да дари безвъзмездно от лекарството на програмите за лечение, но се чака разрешението на МЗ.
Специфичният фармакологичен профил на бупренорфин открива нови възможности в лечението на пациентите, зависими към опиоиди още от 16-годишна възраст, в амбулаторна или домашна среда.
В страната той ще се прилага в специализирани центрове с професионални екипи, които работят по най-новите фармакологични подходи в лечението на хероиновата зависимост. Новото вещество, подобно на метадона и морфина, което обаче е и доста по-скъпо от тях, намалява влечението към опиати и дава шанс на зависимите, съобщи д-р Георги Василев,
психиатър и консултант към програмата за рехабилитация "Солидарност".
За разлика от метадона, който е пълен опиев агонист, бупренорфин е частичен.
Фармакологичният ефект от прилагането на бупренорфин се състои в блокиране на активацията на центровете в мозъка, които търсят хероин, както и неутрализиране ефекта на хероина при инцидентна употреба. Съвременното лечение спира влечението към дрогата, връща самоконтрола и човек се чувства така, както преди да развие зависимост. Това отново дава възможност за работоспособност, нормален и пълноценен живот.
Медикаментът се приема перорално, има удължено действие, с времето дозата не се качва, рискът от предозиране е много по-нисък, защото има ефект на насищане. Уникалното е, че той има много ниска степен на физическо привикване и няма опасност от свръхдозиране. Освен това облекчава физическите симптоми на абстиненция и намалява патологичното влечение към опиати.
Лекарствените средства като метадон, който в света от години е "златният стандарт" в лечението, ретардиран морфин или бупренорфин, по лекарско предписание и с терапевтична цел, водят до възстановяване на мозъчната тъкан, до трайно прекратяване употребата на наркотика и до стабилизиране на психичното състояние на зависимия човек.
Спирането на един опиев медикамент, в края на всяко лечение, е най-деликатния момент в продължителната терапия. Причината е, че организмът привиква физически към опиатите и е необходимо внимателно и плавно да се намаляват техните дози. При бупренорфин това става осезаемо по-леко и безпроблемно. Ефектът му върху човешкия организъм е такъв, че уличната злоупотреба и търсенето му, за непредписана употреба от зависими лица, е значително по-ниско.
В страната наркозависимите са 32-47 000 души, от които над 30 000 са на хероин, което е хронично, рецидивиращо заболяване. Около 80% от употребяващите наркотици са във възрастовата граница 18-25 години. 
Само 10-20% от наркозависимите търсят начин да преодолеят зависимостта си, съобщи изпълнителният директор на  Асоциация "Солидарност"* Елена Николова.
Тя подчерта, че зад всеки инвестиран лев стои нещо безценно-спасен човешки живот. По думите и през програмата (дневна за рехабилитация и ресоциализация с продължителност 12 месеца) годишно преминават 200 човека с ефективнокт-56%.
Рууд Брюгеман, експерт по зависимости от Белгия подчерта, че в държави като Белгия, Холандия, Великобритания, скандинавските страни заплащането на рехабилитацията става чрез здравната осигуровка на пациента. В Италия, Испания, Франция обаче държавата отпуска финансирането годишно.
Смъртността сред наркозависимите расте с 1-2%, показва доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманите.
Най-честите причини са свръхдоза, СПИН, хепатит или други здравни проблеми, 
допълни проф. Икро Мерами, президент на Световната федерация за лечение на опиатна зависимост.
Специалистите са единодушни, че трябва да се въведат задължителни образователни програми в училище, да се изгради Национална мрежа за здравно-социални услуги за зависими хора и да се направят и законодателни промени, защото цената, която държавата и обществото плаща за затворите е по-висока, отколкото струва лечението, чрез което човек може да бъде възстановен.
--------
*Програмата на Асоциация  "Солидарност" (за рехабилитация и ресоциализация на зависими от алкохол, наркотици и хазарт) вече 10 години се издържа основно от белгийски фондации. На този етап нямат общинско финансиране поради липсата на сграда.


„Законодателството ни е такова - за да участваме в проект, трябва да имаме общинска сграда, не можем да участваме в проект, защото нямаме общинска сграда. В много европейски страни рехабилитационните центрове получават годишна субсидия от държавата", обясни Елена Николова, изпълнителен директор на програмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар