Translate

неделя, 9 юни 2013 г.

Кърменето - естественото хранене подобрява интелектуалното развитие на недоносените деца



Д-р Валентина Григорова, зам.-директор на ПСАГБАЛ „Св. София”, съобщи по време на кампанията „Месец на кърменето”, че повече от 300 жени са преминали през лекциите, за ползата от кърменето, за необходимостта от това майката да кърми, за ползата от кърменето не само за бебето, но и за самата майка, в болницата. Основният поток са родилки и лежащи бременни пациентки в отделение „Патологична бременност”в АГ-болница „Св. София”. От посетилите лекциите около 20 – 25 жени са се възползвали от възможността за безплатни мамологични прегледи.
Добрата новина е, че нараства броят на родилките, които желаят бебетата да са при тях, а не в неонатологичното отделение.
„Под 1% от българките в детеродна възраст са многодетни майки, предимно циганки, Тенденцията към спад от последните години е трайна и се запазва. 2013 ще бъде рекордна по ниска раждаемост задълбочава се тенденцията към спад в раждаемостта у нас. Запазва се тенденцията на процента раждания с цезарово сечение – 42 – 44%”, каза тя.
Експертите виждат два основни фактора за ниската раждаемост - икономическата криза и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 г.
Д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ София, бе категоричен, че мисията на жената е естественото хранене т. е. кърменето, което е основата за по-нататъшното психично и неврологично развитие на всяко едно дете.
Кърменето е и най-добрата храна за новородените, които в първите 6 месеца след раждането си почти нямат имунитет и благодарение на кърма го изграждат. С други думи бебетата, които се хранят с кърма изграждат по-добър имунитет.
Храненето с кърма подобрява интелектуалното развитие на недоносените деца. Същевременно се намаляват инфекциите и се подобрява толерансът към хранене при тях. Изключително важно при недоносените деца, след изписването им от болница, да продължат да се хранят с майчина кърма.
Ето защо на лекциите е акцентирано върху практическата част от кърменето. Инициативата „Месец на кърменето” трябва да бъде продължена, през цялата година и да бъдат младите жени непрекъснато убеждавани, че естественото хранене е най-подходящото за всяко бебе, заяви той. Дългосрочният ефект от кърменето се проявяват в по-късна възраст. Според данни от публикации в световната специализирана литература кърмените бебета имат в по-късна възраст по-добра еластичност на съдовете, по-рядко страдат от артериална хипертония, имат по-ниско диастолно налягане, по-малко боледуват от сърдечно-съдови заболявания и по рядко развиват алергии. Децата на пушачките имат проблеми с белите дробове. При тях случаите на неочаквана смърт са завишени.
Специалистите препоръчват на младите майки да не се отказват от кърменето в началото, когато то е най-трудно, а да потърсят помощ. А за да се избегне рискът от желязодефицитни анемии относително по-рано от 6 м. да се извърши захранването на детето със зеленчукови пюрета и някои немлечни храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар