Според българския закон и директивите на ЕС за генномодифицирани се смятат само организми, в които е привнесен ген от друг, далечен им вид. Учените ги наричат трансгенни

Много от неетикетираните продукти с ГМО, които са хващани от здравните инспектори, са българско производство, но има и доста вносни. Сред тях има дори кебапчета и наденица, шпйкови салами, пресни колбаси и всякакви други месни изделия. През 2004 г. са открити ГМО в хляб, който би трябвало да е пшеничен.
Абсурдни са опасенията, че изменена ДНК (генномодифицирана съставка) може да премине от фураж с ГМО в мляко, яйца и месо, твърди обаче Любина Донкова от агенцията по храните. В момента по света има над 1,3 млрд. дка с генномодифицирани сортове. Отглеждат ги над 13 млн. фермери. Най-големите площи с ГМО са в САЩ, Китай и Латинска Америка.
Досега няма категорични научни доказателства, че ГМО храните са вредни за здравето, нито пък че са безвредни. Една от причините за това е, че те все още са сравнително нови и не е минало достатъчно време за подробни изследвания как се отразяват на човек при по-продължителна консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар