Translate

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Френските здравни власти призоваха 30 000 жени да махнат спешно силиконовите си импланти на фирмата Poly Implant Prothese (PIP)


след поредица от подозрителни случаи на рак на гърдата, съобщава в. „Либерасион".
Правителството е сформирало специална комисия, която ще разгледа всеки един от случаите.
Всички жени, които имат такива импланти, трябва веднага да отидат при хирурзите си, обяви пред френската телевизия говорителката на правителството Валери Пекрес.
Всички разходи по изваждането на имплантите ще бъдат възстановени, обясни френският главен здравен инспектор Жан-Ив Грал. Не е ясно обаче дали държавата ще покрие и цената на поставянето на нови импланти.
До момента във Франция има 8 случая на рак на гърдата при жени, които са имали импланти на PIP. При последния инцидент преди месец французойката Едвиг Лигонеш почина на 53-годишна възраст в болница в Марсилия. През 2005 г. тя също си сложила от имплантите PIP.
Силиконовите подплънки на фирмата бяха забранени м.г., след като разследване на френската асоциация на пластичните хирурзи установи, че имплантите се късат много по-често и че силиконът в тях не е предназначен за медицински цели. Когато поискали от фирмата изследванията за безопасността на гела, тя отговорила, че не разполага с такива, защото той бил за производство на матраци.
До момента френската полиция е получила 2000 оплаквания от жени с подобни импланти и срещу фирмата се води и криминално разследване.
Подплънките на PIP са едни от най-евтините и бяха изнасяни и извън Франция, припомня Би Би Си. Около 50 000 британки носят в момента от тях. Властите на Острова вече наредиха на пластичните хирурзи да спрат да използват тези подплънки. Връзка между имплантите и развитието на рак била разследвана и в САЩ.
У нас са подменени само 4-5 чифта от имплантите на френската фирма PIP, каза доц. Димитър Евстатиев, национален консултант по пластична хирургия и шеф на клиника в болница "Токуда". Известно ни е, че има съмнения за лимфоми. Според мен обаче няма връзка между имплантите и заболяването. В света са едва 3-4 случая, това е нищожно малка част, каза още той.
През април 2010 г. гръмна скандал, след като се разбра, че изделията на тази фирма лесно се пукат. Гелът в тях е технически, а не медицински. Няма данни колко точно жени у нас носят подплънките на PIP. Използвани са често, защото били сред най-евтините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар