Translate

понеделник, 19 декември 2011 г.

Според всеки втори българин здравеопазването ни е лошо

Съобщи доц. Лилия Димова, българският координатор в Международната програма за социални изследвания, която цитира данни от проучване, извършено в периода август-септември 2011 г. сред 1003 лица в сто населени места.
На първо място като причина за сериозни здравословни проблеми 78,2 % посочват бедността.
На най-голямо доверие се радват фармацевтите в страната.

Всеки трети смята, че само някои от лекарите са загрижени за пациентите си. Според 39,7% лекарите мислят повече за пари, отколкото как да помогнат на пациента. 47 % от анкетираните отговарят, че може да се вярва на медиците, но 22% споделят напълно противоположно мнение.
Най-голямо доверие са спечелили лекарите в Бургас - 82%, в Силистра и Търговище - 70% и в столицата са 40%. 36,9 %от запитаните пък отговарят, че лекарите ни са добри и високоспециализирани професионалисти, но  45% смятат, че медицинските умения на лекарите не са толкова добри, колкото би трябвало да бъдат.
Според 45% от участниците в проучването здравната ни система не работи добре, а 41 %смятат, че тя се нуждае от радикални промени.
Всеки трети отговаря, че най-важният и наболял проблем на България са бедността и здравеопазването. И тъй като все повече българи се самоопределят като бедни, 71 %от запитаните отговарят, че не е справедливо богатите хора да получават по-добри здравни грижи.Над 60 %заявяват, че приоритет на държавата трябва да бъде жизненият стандарт на гражданите, но според близо 30 % приоритетът на държавата е усвояването на еврофондовете.
Мит е, че в България инвалидите и тежко болните са много. Страната ни се нарежда на едно от челните места, в които хората нямат тежки здравословни проблеми или инвалидизации, каза Димова

Няма коментари:

Публикуване на коментар