Translate

сряда, 21 декември 2011 г.

С по-малко ядене- здрав мозък по-дълго време


Ограниченото хранене спомага за запазване на младостта на мозъка, установиха при мишки, италиански учени.
Това става чрез механизъм, при който се освобождава молекула-CREB1, играеща основна роля за доброто функциониране на мозъчните клетки.
Молекулата CREB1, активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка. Тя е вече известна с ролята, която играе за регулиране на памет, способност за научаване, контрол на тревожността. Нейните благотворни ефекти обаче намаляват със стареенето.
Надяваме се да успеем да активираме CREB1 с нови медикаменти, така че да поддържаме мозъка млад и без да е необходимо намаляването на приема на калории, обяснява Джовамбатиста Пани от Института по обща патология към факултета по медицина на Католическия университет "Сакре Кьор" в Рим.
Ефектът при мишките се получава когато те поема едва 70% от обичайното количество храна. Многобройни изследвания показват, че такова намаляване на храната удължава живота на опитните плъхове.
Те не само не стават дебели, не развиват диабет, но и показват по-добри умствени способности за запаметяване. Те са по-малко агресивни, не развиват стареейки симптоми на Алцхаймер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар