Translate

четвъртък, 22 декември 2011 г.

В АГ болница „Д-р Щерев” е въведена нова методика за предимплантационен генетичен анализ на ембриони

АГ болница „Д-р Щерев“ в партньорство с международната лаборатория „Генома” въвежда иновативна за България методика за генетичен анализ на ембриони – предимплатационна генетична диагностика (ПГД). Новата методика позволява определяне на носителство на различни генетични заболявания (бета-таласемия, муковисцидоза, хемофилия и още над 60 други моногенни болести), предразположения към рак, Алцхаймер и други патологични отклонения в ембрионите още преди тяхната имплантация. Благодарение на този метод се увеличават шансовете за раждане на здраво дете, за израстване на здрав индивид в зряла възраст, за забременяване и износване на бременността при двойки с няколко неуспешни ин витро опита, за намаляване процента на многоплодните бременности при процедури по асистирана репродукция и др.
Въвеждането на новата методика става възможно след сътрудничеството на болницата с италианската молекулярна лаборатория „Генома“, която е една от малкото сертифицирани по света международни лаборатории със световен стандарт за генетични анализи на предимплантационно ниво.Едва 6% от всички лаборатории, работещи днес в света с тези технологии, притежават този сертификат.
С внедряването на ПГД АГ болница „Д-р Щерев” за пореден път прилага иновативна технология, която в случая не само може да увеличи шанса за зачеване при двойки с многократни неуспешни ин витро опити или повтарящи се аборти, но и да повиши възможността за раждане на здраво дете.
Статистиката сочи, че средно 10 до 20% от семейните двойки с инфертилитет се нуждаят от асистирана репродукция.
На специална пресконференция ембриологът в АГ Болница „Д-р Щерев” д-р Таня Милачич, представи историята на метода ПГД. Тя подчерта, че в началото той е разработен за двойки с множество аборти и такива, носители на генетични заболявания. Приложението му обаче е възможно само след провеждане на контролирана овариална стимулация, като целта е добиване на повече ембриони. В този случай една или две клетки от ембриона се изследват, а самият ембрион продължава да се развива в ин витро условия. След получаване на резултата от теста, се селектират само здравите ембриони, които се връщат обратно в маточната кухина.
Д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог и медицински директор на болницата, изтъкна някои от основните предимства на метода като акцентира върху раждането на здраво дете в семейството и подчерта, че новата методика за генетичен анализ на ембриони намалява риска от спонтанни аборти, загуба на бременност и при двойки с репродуктивни проблеми.
С въвеждането на този метод се гарантира връщането на здрави и с потенциал за развитие ембриони, което води до раждането на живи и здрави деца. Методът не само спомага за раждането на здраво бебе, но и то в последствие да израсте като здрав индивид в зряла възраст с достигане на по-голяма продължителност на живот. Новият метод успешно може да бъде приложен и при двойки с напреднала възраст на жената с множество неуспешни ин витро опити като увеличава процента за зачеване и раждане на здраво дете.
Молекулярният биолог и директор на лаборатория ГЕНОМА д-р Франческо Фиорентино, специалист с над 15-годишен опит в областта на предимплантационната диагностика, изтъкна, че тази нова методика намалява рискът от предаване на генетично унаследявани ракови заболявания, при жените над 35 години пък намалява още и риска от раждане на дете със синдром на Даун. Той също акцентира върху повишаването на успеваемостта при ин витро процедурите, тъй като позволява идентифицирането на здрави ембриони и връщането им обратно в маточната кухина.

Д-р Фиорентино заяви, че е убеден, че България е един правилен избор за него като професионалист, и тук се чувства на точното място и вярва, че заедно с българските си колеги може да бъдат полезни на много двойки с репродуктивни проблеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар