Translate

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Три нови болници ще се строят в пространството около Медицинска академия


Това каза пред съветниците от комисията по околна среда главния архитект на София Петър Диков.
Съветниците одобриха предложения подробен устройствен план/ПУП/ за местност
"Медицински комплекс" на бул. "България".
Планът засяга територията между бул. "Акад. Ив. Е. Гешов", ул. "Св. Г. Софийски", бул. "П. Славейков", ул. "Здраве", ул. "Хан Персиян".
Диков обясни, че трите незавършени сгради в тази местност, които е трябвало да бъдат лечебни заведения, ще бъдат съборени.
На тяхното място ще се строят три нови болници и четири паркинга, като с паркингите ще се реши проблемът, съществуващ от години в тази част - липсата на места за посетителите и служителите в болниците. Най-големият паркинг ще е на 5 етажа и ще се намира зад ВМА. Той ще обслужва болницата и стоматологичната клиника. Паркингите най-вероятно ще бъдат строени под формата на публично-частно партньорство. Предвижда се в карето да се изгради клиника по детско-юношеска психология. Също така ще има и две хеликоптерни площадки-едната на УНМБАЛ „Св. Екатерина”, а другата хеликоптерна площадка-на мястото на сегашен паркинг до ВМА, която е планирана по искане на военна болница за техните нужди.
аула магна
В карето ще има и модерна административна сграда, която ще включва ректорат, деканат на Медицинския факултет, аула магна и учебни зали. Ще има и учебно-конгресен център, научен център, административна сграда с хотел и общежития.
От МЗ обаче категорично заявиха, че в момента нямат намерение да разкриват нови болници на тази територия.
Новите строежи са записани в устройствения план на местността Медицински комплекс до бул. „България". Това, че са посочени, не означава, че ще се строят утре, каза главният архитект на столицата Петър Диков. Планът обхваща развитието на града за 15 години, обясни той.
Ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев съобщи, че може да се търси европейско финансиране за изграждането на трите нови сгради. Така новите клиники ще останат държавни.
По думите му висшето училище има достатъчно собствени приходи, за да започне строителството на новия университетски комплекс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар