Translate

петък, 29 юли 2011 г.

Мобилните телефони не водели до рак на мозъка при тийнейджърите

Това съобщи Ройтерс, цитирайки ново швейцарско изследване, което е направено от екип на Обществения здравен институт в Базел начело с професор Мартин Русли.

Анкетирани са 352 деца, с диагностициран с рак на мозъка, в периода 2004-2008 г. на възраст от 7 до 19 години в Норвегия, Дания, Швеция и Швейцария.   Те са били питани колко често са използвали мобилни телефони.
Събраните данни  са били сравнени с тези на 646 здрави деца. 
Резултатите показват, че и при двете групи е установено, че половината от изследваните са говорели редовно по джиесеми. Освен това учените обобщили, че децата и младежите, които са използвали мобилни телефони минимум 5 г., не са били изложени на по-голям риск от рак на мозъка, отколкото другите, които не са били толкова активни. Не била открита зависимост и между продължителността и броя на разговорите с честотата на заболяването.
Данните на швейцарския екип оборват изнесеното от Световната здравна организация (СЗО) в края на май т. г..
Тогава Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО на базата на проучвания, реализирани от 31 учени в 14 страни, обяви, че говоренето по джиесем може да увеличи риска от рак на мозъка.
 ------
Специалистите от СЗО са изследвали въздействието на радиочестотните електромагнитни полета, каквито са тези на безжичните телефони. Данните им показали, че хората, които говорят по 30 минути дневно по джиесем в продължение на 10 години, са с 40 на сто по-застрашени от тумор, отколкото останалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар