Translate

събота, 30 юли 2011 г.

За първи път тази година Световният ден за борба с хепатита се отбелязва на 28 юли съвместно със Световната здравна организация

Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ чества за шеста поредна година Световния ден за борба с хепатита в България. Основната цел на Сдружението е превенцията на заболяването. Поради това, повечето активности за честване на Световния ден за борба с хепатита са насочени основно към:
  •          Повишаване информираността за заболяването; 
  •          Предпазване от хепатит – чрез превенция и профилактика на заболяването, като най-сигурната защита остава ваксинацията срещу хепатит А и В;
  •          Навременно диагностициране за избягване на усложнения;
  •          Подобряване достъпа до лечение в случай на заразяване с вируса.

Тази година основната информационна платформа за разпространяване посланията на кампанията ще бъде Интернет и за първи път кампанията ще се популяризира и чрез социалните мрежи. Както винаги, няма да бъде пренебрегнат и прекият контакт с  хората – ще има безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и С за всички желаещи в някои градове (ще бъдат допълнително оповестени) и безплатни консултации за вече диагностицирани пациенти с хепатит В или С в София, Пловдив и Варна.

Интернет информационна кампания

За целите на кампанията е създадена специална подстраница в информационния сайт на „Хепасист“ – www.hepasist.org, където всички желаещи могат да намерят синтезирана информация за кампанията и заболяването.

В социалната мрежа Facebook е създадена страница на Сдружението, където феновете й ще могат да получават навременна и полезна информация за заболяването и превенцията му - http://www.facebook.com/Hepasist.

Ще функционира и специално създадено Facebook приложение This Is You, което по забавен и интересен начин да поощрява превенцията и ранната диагностика на заболяването – http://apps.facebook.com/thisishepatitis/en/home/index/. Чрез приложението всеки желаещ ще има възможността лично да се включи в кампанията, като информира приятелите си.

Ще се разпространява и онлайн анкета, която да посочи евентуалните проблеми, свързани със заболяването в европейски мащаб.
Безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и С за всички желаещи

В рамките на кампанията се предвиждат и следните публични безплатни изследвания за хепатит В и С, както следва:
·         Варна:
o    ДКЦ 1 „Света Клементина“ (бул. „Съборни“ 40) на 29 юли (петък)
o    РЗИ Варна (ул. "Брегалница", №3) на 28 и 29 юли
·         София:
o    Продължава да функционира до края на годината Кабинет за анонимно и безплатно изследване с адрес ул. "Георги Софийски" 3, Поликлиника ВМА, ет. 2, кабинет 201 - Лаборатория "Имунолаб", всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 ч.
·         Пловдив:
o    Ще бъде оповестено допълнително.


САМО за пациенти с диагностициран хепатит – безплатни консултации за заболяването

Безплатни консултации от водещи гастроентеролози в страната ще се извършват САМО за вече диагностицирани пациенти с хепатит В или С, както следва:
·           Варна
o    28 и 29 юли в МБАЛ „Света Марина“ – проф. д-р Искрен Коцев
·           Пловдив
o    28 и 29 юли от 9:00 до 13:00 ч. в клиника по гастроентерология към УМБАЛ „Свети Георги“ – доц. д-р Андонов
·           София
o    28, 29 юли от 13:00 до 17:00 ч. В Университетска болница „Св. Иван Рилски" – доц.
д-р Красимир Антонов

За заболяването
Обща информация за заболяването
Думата „ хепатит “ идва от гръцки език и буквално означава „възпаление на черния дроб”. Съществуват множество причини за чернодробни възпаления, например употреба на алкохол или други токсини, наличието на метаболитни и автоимунни болести или възпаления. Вирусните инфекции са обичайните причини за възникване на хепатит. Най-значимите и опасни вирусни хепатити са хепатит В и хепатит С, които могат да станат хронични. Тези два вируса засягат милиони души по целия свят.

Повече от 500 милиона са хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С – число, което 10 пъти надскача броя на хората, болни от СПИН, в световен мащаб. Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит.

Поради липсата на ясни симптоми, мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Много от хората, заразени с хепатит В или С, не разпознават симптомите с години, тъй като черният дроб не усеща болка. Дори и при липса на симптоми, годините на хронично възпаление могат незабелязано да рушат черния дроб. За цироза говорим в случаите, когато черният дроб е силно и необратимо увреден. Усложненията от цирозата могат да бъдат животозастрашаващи, като включват асцит, рак на черния дроб, усилено кървене, чернодробна недостатъчност и кома. Хроничните хепатити В и С са основната причина за цироза на черния дроб. Превенцията, изследванията, ранното диагностициране и достъпът до лечение могат да спасят много хора от необратимите и дълготрайни ефекти на вирусния хепатит.
Хепатит В
Хепатит В   се предава по полов и кръвен път или чрез други телесни течности. Основните пътища за заразяване с вируса са заразените сексуални партньори и заразени майки, които при раждане предават хепатит В на своите деца. Нестерилните спринцовки, инструментите за маникюр, игли за татуиране или друг тип медицинско оборудване също са източник на вируса. Ваксината може да предпази здрав човек от заразяване с хепатит В.

През първите шест месеца след заразяването, хепатит В може да се самоизлекува, но ако това не се случи, може да се развие като хронично заболяване за цял живот. Хроничният хепатит В може да причини цироза на черния дроб, както и рак на черния дроб след десетилетия, а в някои случаи – само след 5 години. Въпреки това, съществуват лечебни методи срещу хроничния хепатит В. Обикновено заболяването не може да бъде излекувано, но е възможно неговото контролиране и предпазването на черния дроб. По данни на Световната здравна организация, хората, които са имали пряк контакт със заболяването, възлизат на около 2 милиарда души, а тези, които живеят с хроничен хепатит В, са 350 милиона.

Хепатит С
Хепатит С  се предава по кръвен път. В миналото, а дори и сега, в някои развити държави най-често заразата се предава от заразени кръвни продукти, наркозависими, които споделят игли или друг вид медицински консумативи, както и нестерилни медицински процедури. Въпреки че хепатит С може да се предава по полов път или от майка на дете, тези случаи са доста по-рядко срещани, в сравнение със случаите на заразяване с хепатит В.  Срещу хепатит С не съществува ваксина. Вирусът рядко се самоизлекува през първите месеци и често се превръща в хронично заболяване. В почти една трета от случаите на пациенти, болни от хепатит С, хроничният хепатит С може да доведе до цироза и рак на черния дроб след 20 до 30 години. Лечението на хепатит С има странични ефекти, но болестта може да се излекува. Живеещите с хроничен хепатит С по света възлизат на 120 до 170 милиона души.

Превенция и профилактика
Най-добрата превенция на заболяването остава навременната ваксинация срещу хепатит А и В, като в България всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В по задължителната ваксинационна програма на Министерство на здравеопазването, а за всички, които не са, ваксинацията е силно препоръчителна, поради сравнително лесното предаване на вирусите – по фекално-орален път за хепатит А и полов и кръвен – за хепатит В.

Въпреки, че за хепатит С все още не съществува ваксина и тъй като заболяването се предава основно по кръвен път, защитата от него става чрез избягване на контакт със съмнителни кръвни продукти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар