Translate

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Пациентски организации ще заведат дело срещу държавата за неспазване на член от Закона за здравето

 Това съобщи Желяз Турлаков от терапевтична общност "Ново начало". Той е подкрепен от конфедерация "Защита на здравето", в която членуват 14 пациентски организации, както и от Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес".
Законът постановява, че 1 на сто от средствата, постъпили в републиканския бюджет от
акцизите върху алкохола и тютюневите изделия се използва за финансиране на програми за ограничаване на злоупотреба с алкохол, цигари и наркотични вещества. Бившият министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова твърдяла пред
пациентските организации, че за 2010 год. от Министерството на финансите в МЗ от тези акцизи са постъпили 1 млн.700 хил. лева. Според пациентите истинската
сума от акциза е 30-40 млн.лв.
Пациентските организации настояват да бъде създаден фонд за лечение на зависимости, като тази идея е била подкрепена дори и от парламентарната Комисия по здравеопазване.
Преди две седмици зам. председателят на комисията Даниела Дариткова е показала на представителите на пациентските организации становище на министъра на финансите Симеон Дянков, с което той не дава съгласието си за създаване на такъв фонд, твърди Пенка Георгиева, зам.председателят на Асоциацията за превенция и работа със зависимостите „Само днес” от конфедерацията.Така той обрича на смърт зависимите и техните семейства, заяви тя.
------------------
Алкохолът и наркотиците държат в плен близо 700 000 българи. Между 50  и 70 хиляди българи използват хероин, 100-120 000 стимуланти, кокаин и екстази,  100 000 души са на  меки дроги (каквито са канабис, марихуана, хашиш и др.), а близо 400 000 злоупотребяват с алкохола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар