Translate

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Около 1.5 % от българките кърмят бебетата си до петия им месец

Това съобщи по повод Световната седмица на кърменето, която ще е във Варна от 1 до 7 август, представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.
Според нея по този показател нашата страна заема едно от последните места в Европа. Тя коментира, че според СЗО установеният златен стандарт за кърменето е шест месеца.
Кърменето е от изключителна важност не само за храненето на бебето, но и за здравето, коментира д-р Ружа Панчева от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене", която обясни, че кърмените деца са по-здрави, с по-малко алегии и не страдат от затлъстяване. Според нея кърменето помага здравословно и на самите майки.
По време на Световната седмица на кърменето са предвидени редица инициативи, сред които консултации по кърмене, поредица от срещи-разговори по темата и поход в подкрепа на кърменето.
------------
7 стъпки за успешно кърмене:

Възглавница за кърмене
1. Възможно най-ранно поставяне на бебето на гърда. Ако условията позволяват, поискайте да ви дадат бебето веднага след раждането.

2. Правилна позиция на бебето при кърмене. Независимо коя поза на кърмене ще изберете, знайте, че в устата на бебето трябва да попада както зърното, така и голяма част от ареолата. Кърменето не боли, ако изпитвате болка, значи някъде допускате грешка. Ако мислите, че правите нещо не както трябва, потърсете съвет от акушерката в болницата или от консултант по кърмене.

3. Ако зърната ви са вече разранени, използвайте специално създадените за целта кремове. За предпочитане е кремът да е без отмиване, тъй като по-честото миене и подсушаване с кърпа допълнително ще ви причинява болка. След всяко кърмене може да мажете зърната си с кърма и да оставяте тя да изсъхне на въздух.

4. Не гледайте часовника! Въпреки, че има правила за времето, в което едно бебе трябва да се нахрани, не винаги може да ги следвате. Не забравяйте, че кърменето не е само хранене, то е момент на близост както за майката, така и за бебето.Оставете бебето само да пусне гърдата, не го отделяйте насилствено. Има бебета, които са готови за 10 мин. , има и такива, които висят по час на гърдата ( като моят син ).

5. Не обръщайте внимание на коментарите! Изречения като "Кърмата ти е рядка" ще чувате много често. Просто ги игнорирайте. Рядка кърма няма. В началото може да се наложи да кърмите по-често, защото кърмата се усвоява два пъти по-бързо от адаптираното мляко. Не се поддавайте на изкушението на предлагате адаптирано мляко, защото това е стъпка към края на кърменето.

6. Осигурете си спокойствие и уединение. Кърмете на място, където бебето няма да се разсейва и може да се отпуснете напълно. Спокойствието е много важно за успешното кърмене.

7. Най-накрая, но не последна по важност е вашата мотивация да кърмите. Трябва да сте убедени, че го искате, за да бъде кърменето успешно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар