Translate

петък, 29 юли 2011 г.

МногоБойко


Поредицата на „Труд", обобщаваща стореното от правителството по средата на мандата, завършва съвсем логично с премиера Бойко Борисов. Въпреки че по конституция Министерският съвет е колективен орган, за 2 години българите разбраха, че решенията всъщност взема министър-председателят. Без да бяга от отговорност.
Историята на успеха започва с едно обикновено момче от Банкя, гонещо топката с филия със свинска мас в ръката, което само си пробива път в живота, става топполицай и столичен кмет. Тази приказка вдъхнови хиляди българи. Затова и изборните резултати преди 2 години бяха предизвестени. За пореден път народът даде шанс на някой извън традиционната политическа класа, за да се опита да ги извади от дъното на Европа.
Бойко Борисов не обеща чудеса за 800 дни, но се зае методично  да  изпълнява своята програма - магистрали, спортни зали, Шенген, борбата с престъпността.
Помогна му това, че в България вече никой не вярва в чудеса. И въпреки че в кръчмите се разправят    вицове от рода на „Когато Господ е произнесъл „Дa бъде светлина". Бойко Борисов му отвърнал: „Кажи моля!", българският електорат разбра, че в нашата държава не всичко зависи от Бойко Борисов.
Бързото овладяване на властта от страна на ГЕРБ изискваше бързи (невинаги успешни) кадрови решения и много работа.
В средата на мандата е трудно да се каже успехите ли са повече или грешките. Това ще отсъди народът наесен.

Бойко Борисов
+ Харизматичен - умее да говори на езика на народа. Близък е до хората. Винаги е готов да изслуша случаен гражданин, да позира за снимка, да убеди събеседника в идеите си.
+ Поема лично отговорност - не се крие зад подчинените си или зад фасадата на ГЕРБ. Винаги е заявявал, че носи отговорността за всичките си действия. Сигурен е, ^ че управлението му ще получи положителна у, оценка след години. Вярва в това, което прави.
-Има успешни инфраструктурни проекти - ' магистрала „Люлин" е факт, нищо че е една от най-скъпите в Европа. Южната дъга на Околовръстното прилича на европейски аутобан. Работи се усилено по „Тракия" и „Хемус". Много пътища придобиха европейски вид. Спортната зала в Софи? също е готова. Метрото в столицата напредва.
+ Върна европейското доверие - парите от европейските програми потекоха отново към България. Реално изплатените средства все още не са достатъчни, но са многократно повече от времето на тройната коалиция. Одобрени за финансиране бяха ключови проекти като първия етап от завода за боклука.
+ Осигурява пари за ин витро, болни деца, транс-плантации - лично се ангажира да има средства за аси-стирана репродукция и лечение в чужбина на болни деца.
- Непостоянен - често променя свои решения 'под обществен, политически и медиен натиск. Щеше да организира референдум за новините на турски, щеше да вдига акциза на ракията, щеше да сваля ДДС, щеше да налага данък „лукс". Но се отказа.
- Пробиви в кадровата политика - управлението на Борисов се прочу с неудачните назначения въпреки прокламираната дълга резервна скамейка на ГЕРБ. Сред най-големите кадрови неуспехи са Румяна Желева, Анна-Мария Борисова, Калина Илиева, Божидар Нанев, Александър Цветков, Лъчезар Иванов.
- Виновен е винаги друг - две години от началото на ' мандата все още в почти всяка стенограма от правителствено заседание Борисов споменава името на предшественика си Сергей Станишев във връзка със забавени или провалени проекти. Бивши премиери и министри често са споменавани в речите на Борисов като виновни за злоупотреби, безстопанственост, изтичане на държавни тайни и лошото икономическо положение на страната. Досега обаче Теми-да не е потвърдила с присъда нито едно политическо обвинение.
- Съмнителни връзки - подслушаните разговори за Мишо Бирата и митничаря от летището („Т'ва е едно момче, къде рита топката с мене."), създадоха подозрения, че премиерът употребява влиянието си в полза на определени хооа.
Другите за
премиера
Борисов често казва, че не се интересува от мнението на социолози и политици, а от мнението на народа. Затова се допитахме до двама таксиметрови шофьори.
Борис Желев, 378,: Нищо не е направил, преди всичко в икономиката - банките са
пълни с пари, а лихвеният процент остава висок. Заради него кризата се отразява
по-зле на българина. н какао направи в здравеопазването смени трима министри
за две години. Това не е сериозно. Баща ми се разболя наскоро, осигурен е, но получи абсолютно   неадекватна медицинска   помощ.
Никола Карамитрев, 63 г.:
Много неща е свършил. Всичко, което обеща, е направил. На първо място магистрали. Пусна магистрала „Люлин", както беше обещал. Страхотни
успехи има в борбата с престъпността спряха убийствата и отвличания-
та, спряха магистралните обири. Българинът живее t криза, но така е в целия
свят, премиерът каква вина има за това? Той прави необходимото, назначил е успешен финансов министър. И в социалната област се старае, но като няма пари, как да мръднат пенсиите, важното е, чене ги намалява, че не увеличава данъците.


Политиката на кабинета

Плюсове

+ Страната успя не само да запази икономическата си стабилност, но и ниските данъци за гражданите и бизнеса. Премиерът обобщава: „Избегнахме гръцки сценарий!"
+ Правителството се радва на широко международно доверие - Бойко Борисов участва активно в срещите на европейските лидери.
+ България изпълни всички технически критерии за приемане в шенгенското пространство и е мобилизирала дипломатическите си усилия, за да осигури политическо одобрение.
+ Спряха отвличанията и показните убийства.

Минуси

- Напредъкът в реформата на съдебната система е минимален. След скандала с Красьо Черния и случая „Приморско" ВСС не е същият. Доверието в Темида се подкопава и от фалстарта на специализирания съд, и от назначението на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.
Прекаляването с властта на МВР подронва авторитета на институцията. За нарушаването на човешките права при арестите на Борислав Гуцанов, Тончо Попов и Николай Цонев нямаше наказани. Както и за публичното оклеветяване на лекарите от Горна Оряховица. СРС са популярен жанр в печата.

Възможности

Довършването на магистралите е лесно измерим показател за управленски успех.
Непосредствена и голяма цел е влизането в Шенген, което ще доведе до практически удобства за всички граждани.
Кабинетът ще спечели, ако въведе минимален набор от услуги в рамките на т. нар. електронно правителство. Без наличните плащания в администрацията и дистанционният достъп до гишетата ще бъдат бързо оценени от бизнеса и хората. Пести време и пари (под формата на рушвети).
Има шанс за радикално подобрение в системата на здравеопазването, ако бъдат въведени електронната здравна карта, диагностично-свързаните групи и се запушат течовете в системата.
Хората очакват по-категоричен отговор на битовата престъпност.

Опасности

Неизпълнението на приходната част на бюджета залага на карта финансовата стабилност. Ако разходите в държавата не бъдат ограничени още повече, правителството няма да успее да работи в сегашния си комфорт. Общественото неодобрение нараства, когато се финансират приоритетно системи като МВР, без да се обяснява защо.
Ако изпълнителната власт не засили още повече контрола върху митниците и
данъчните, ще остане въможността хората с пари да заобикалят отдалеч платежните нареждания към бюджета и да пълнят нечии джобове.
Липсата на знаци, че може да има осезателно повишаване на социалните плащания и доходи, демотивират най-бедната част от населението.
 В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар