Translate

събота, 30 юли 2011 г.

Зависимости свързани с хранителните разстройства

Прогорексията е най-новата форма на зависимост, при която бременни гладуват, за да не развалят линията си, и се докарват до състояние на анорексички и стигат  до недоносване на плода, до преждевременно раждане или спонтанни аборти
Анорексиците ограничават чудовищно количеството храна и теглото им пада с 15% под абсолютния за ръста минимум. В резултатна което им се увреждат сърцето, бъбреците, черният дроб, забавя се растежът и се стига дори до смърт. 

Булимиците пък много ядат, но след това си предизвикват повръщане, за да не пълнеят. Често тези зависимости възникват през пубертета, когато човек търси себе си и лесно се влияе. Пагубната диета може да стартира от стрес, присмех на връстници, нещастна любов. 
Орторексията е маниакално увлечение по здравословното хранене. Зависимият се фиксира върху качеството на храната, изпада в паника, че в нея може да има сол, захар, мазнини, консерванти, оцветители или замърсители. 
Орторексикът с часове мисли за храненето си и планира здравословното си меню. Чувства се виновен, ако наруши принципите си, изпада в социална изолация. Много често тази диагноза се поставя на мъже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар