Translate

събота, 30 март 2019 г.

Новата лекарствена регулация от 1 април може напълно да блокира достъпа на пациенти у нас до нови лекарства


Това съобщи Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) на семинар на тема - „Лекарствата на бъдещето – научни открития, които ще променят света“ #НямаДаСпрем в името на живота“.
Той съобщи още:
-България е на опашката в Европа по включване на иновативни лекарства за реимбурсиране, съгласно досегашната нормативна уредба. С обнародваните промени в Наредба 10 на МЗ, която влиза в сила от 1 април, тя става още по-рестриктивна и се очаква срокът да се удължи от средно  550 на 700-800 дни. Т.е. ще паднем в европейската класация още по-надолу.
За да кандидатства нов медикамент, компанията производител трябва да представи положителна оценка на здравни технологии от поне една от следните държави - Швеция, Великобритания, Франция и Германия. Ново изискване е лекарството да се заплаща от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни / условието досега бе с публични средства в 5 от 27 страни:/. Това означава, че ако медикаментът се плаща от специализиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи у нас.
Друго ново условие е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година. 
Ако даден продукт влезе до тази дата т. г. в Позитивния лекарствен списък, НЗОК ще започне да го реимбурсира през 2020 г., но ако не успее, реимбурсирането му ще бъде отложено най-рано за 2021 г. Това изкуствено ограничение е изключително ненужно.
За сравнение новите терапии достигат до пациентите в Германия няколко седмици след като са били разрешени за употреба.Тази тежка процедура в регулацията води до отказ компаниите да регистрират продукта си у нас. За последните три години от 121 одобрени за употреба нови терапии  пациентите в България имат достъп до 23, което е по-малко в сравнение с 2017 г.
Тази година одобрение очакват нови лекарства за 7 тежки заболявания, сред които е и епилепсията.
Друга промяна, която би затруднила достъпа до иновативно лечение, е изискването фармацевтичните компании да плащат на НЗОК още една сума над тази, която в момента връщат като договорена отстъпка от цената на медикамент. За 2018 г. в бюджета на НЗОК са постъпили близо 160 млн. лв. от договорени отстъпки /или с други думи всеки 9-и или 10-и пациент се е лекувал с тези пари/, а след 1 април компаниите ще трябва да връщат направените разходи за лекарства над определения бюджет. Очаква се тази сума да е около 50 млн. лв. Никой не знае какъв ще е бюджета за лекарства за 2020 г. Така компаниите получават празен чек и никой не може да планира разходите си. Няма как това да е устойчив бизнес модел и най-вероятно няма да издържи, ще се пропука, ще  се счупи и предстои да видим къде...
При тези условия нито една компания няма да инвестира у нас. Новите регулации означават затворена врата за иновациите в  България. 
Регулация и оценка на ефективността безспорно трябва да има, но лошата, необмислена регулация може да доведе до пълен блокаж на новите лекарства и на достъпа до иновации. През 2019 г. производителите трябва да връщат на здравната каса всички разходи за нови лекарства. 
Публичните разходи за здравеопазване в страната т. г. се очаква да бъдат малко над 5 млрд. лв., от които за лекарства - 1,4 млрд. лв. /28% от общите разходи/, което е близо 23% без ДДС.
България харчи за лекарства толкова, колкото и останалите страни в Източна Европа.
Когато сравняваме лекарствени разходи, нека сме коректни – трябва да се взема предвид ДДС, който само у нас, в Германия и Дания е в пълен размер за лекарствата, в останалите страни ставката е по-ниска.

четвъртък, 28 март 2019 г.

Лариса и Веселин в дуел за оставане в Hell’s Kitchen


Истинско съревнование между майстори готвачи, неочаквани предизвикателства в кухнята и развълнувани женски сърца ни очакват в Кухнята на Ада 
 
Тази вечер зрителите на NOVA ще видят как Веселин и Лариса ще премерят сили за оставането си в Hell’s Kitchen както в открит кулинарен дуел, така и с диригентската палка по време на решаващата вечерна резервация. Дали ще е достатъчно да впечатлят шеф Виктор Ангелов с готварските си умения или ще получат болезнен урок кое е онова качество в кухнята, което трябва да притежава добрия готвач, за да изведе отбора си към победа. Тази вечер ще узнаем защо мъжете и жените в Hell’s Kitchen ще се нуждаят от два пъти повече усилия, за да се справят успешно с вечерната резервация и кой е най-големият препъни камък по пътя към паса. Ще има истинско съревнование между майстори готвачи, неочаквани предизвикателства в кухнята, целувки и развълнувани женски сърца, пропуснати шансове, заслужени признания, но и един ще се раздели завинаги с Hell’s Kitchen. Кой ще бъде той ще разберем довечера от 21:00 часа  по NOVA. .
Шеф Виктор Ангелов ще отвори най-напред „кутията на тайните“ за Веселин и Лариса и ще подложи на неочаквано изпитание своите готвачи. След това ще предизвика сериозно готварския им опит, за да провери кой е по-добрият. Ще има трикове с чушки и майсторски техники, но и липса на въображение и внимание към детайла. Отборите ще подкрепят сериозно двамата претенденти за победа, но дали те ще успеят да покажат най-доброто, на което са способни и ще направи ли това шеф Ангелов по-благосклонен ще разберем довечера.
Вечерната резервация ще е истинско предизвикателство за участниците в Hell’s Kitchen. За първи път професионалистите ще трябва да се справят с една специална детска поръчка от младите звезди в криминалната комедия на NOVA „Господин Х и морето“, а присъствието в ресторанта на волейболиста Владо Николов ще развълнува сериозно женската половина в Кухнята на Ада. И двата отбора ще покажат сериозно старание в кухнята, но дали Лариса и Веселин ще успеят да поведат своите към победа? Ще станем свидетели на сълзи и чувство за вина, ще има отказали се доброволно от отговорност в кухнята, ще има и такива, които ще въртят руля със здрава ръка и ще получат заслуженото одобрение, както на шеф Ангелов, така и на специалните гости на ресторанта. И на финала ще разберем кой е успял да се справи по-добре в решаващата битка за оставане в Кухнята на Ада – Лариса или Веселин.


Медикъл Караджъ и American Hospital подаряват лазерна очна корекция на пациент от България


Пациент от България ще има възможността да се възползва от безплатна лазерна корекция на зрението в Турция. Тя се предоставя от Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ като част от инициативите им за осигуряване на достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, съвместно с елитната болница American Hospital в Истанбул, където ще се извърши процедурата.
Възможност да се освободи от очила и контактни лещи с помощта на безплатна лазерна корекция на късогледство или далекогледство ще получи един от включилите се във фейсбук инициативата на „Медикъл Караджъ“ и American Hospital в периода 25 март – 3 април 2019 г., който ще бъде изтеглен на случаен принцип в присъствието на нотариус. Всички условия и детайли за включване на желаещите в инициативата са публикувани на фейсбук страницата на Karaci Tours Medical.
Медицинската процедура ще бъде извършена от проф. д-р Оркун Мюфтюоглу в Центъра по офталмология на American Hospital, която е част от Фондация „Вехби Коч“ (VKV) и предлага офталмологична помощ от световна класа с най-съвременно оборудване и технологии.
Проф. Мюфтюоглу е опитен специалист с богат опит в страната си и в чужбина. Завършва Медицинския факултет към университета в  Анкара през 1999 г. и специализира катарактна и рефрактивна хирургия в Baylor College of Medicine в Хюстън. Продължава с витреоретинална хирургия в Университет Duke през 2006 г., висша рефрактивна хирургия в Instituto Oftalmologico Alicante през 2007 г., а в периода между 2007 – 2009 г. - катарактна, корнеална и рефрактивна хирургия в Медицинския център към University of Texas Southwestern с медицински лиценз USMLE-Texas. В практиката си до момента проф. д-р Мюфтюоглу е оперирал над 10 000 пациента с очни проблеми, като голяма част от тях са особено сложни случаи.

Участници от Гърция, Израел и Русия щурмуват сцената на „Гласът на България“


Камелия и Графа в ожесточена битка за таланти

Седмица преди финала на кастингите на тъмно в сезон 2019 на най-гледаното музикално шоу у нас за място в отборите на треньорите ще се борят таланти от различни държави и с нестандартни професии. На сцената на „Гласът на България“ ще се качи най-младата фокусничка в света, чиято изключителна житейска история ще трогне журито и зрителите. Дали артистичният й талант ще е достатъчен, за да сбъдне мечтата си да се занимава с музика и ще получи ли шанс да направи фокус в шоуто, ще стане ясно в неделя вечер, в 20 часа, по bTV.
Отборите на треньорите постепенно се запълват и борбата между членовете на журито става все по-ожесточена. В шести епизод зрителите ще станат свидетели на битка между Камелия и Графа, която фолк дивата започва ядосана, че Влади Ампов печели лесно едни от най-добрите участници.
Дали сезон 2019 ще бъде годината на „Отбор Графа“, както самия той заявява, и какви са шансовете за победа на най-новия член на журито – Михаела Филева? Поредната порция вокални изпълнения в неделя вечер ще приближат феновете с една крачка напред в отговорите на тези въпроси. Междувременно изпълнение на баладата „Дори да простиш“ ще върне Графа назад във времето, когато създава песента и малко след това преживява нещастна любов.
Професионален готвач ще изненада журито с десерт, направен от него, а участник, който идва в България от една от най-студените точки в света – планината Урал, ще сподели защо нарича страната ни своя „втори дом“ и лесно си се продуцира музика в София.
Младо момиче, кръстено на красива българска планина, ще влезе в „Гласът на България“ с
надежда да популяризира фолклора ни и да помогне на младите хора да го преоткрият.
Как се справят новите попълнения в отборите на треньорите със седмичните предизвикателствата на V-Reporter-a на шоуто и защо харизматичният Митко Алексиев посвети серенада на Елина Марковска? Гледайте дигиталната рубрика „Гласът зад кадър“, където тази седмица на въпросите на водещата Елина Марковска отговаря двукратният носител на короната Иван Лечев.