Translate

събота, 8 септември 2018 г.

Шеф Виктор Ангелов отваря новия си ресторант в София тази седмица


Ресторант БДС (Български Деликатеси на Скара) с амбиция да възвърне доверието към кебапчето

Новият ресторант БДС на шеф Виктор Ангелов отваря вратите си за гражданите и гостите на столицата в края на тази седмица на ул. Раковски 96.
В тази връзка той откровено сподели:
-„Български Деликатеси на Скара“ е един дълго подготвян проект с безспорен фокус върху храната и добре познатите ни кюфтета и кебапчета на скара. Краткото меню в магазина за скара ще бъде приготвено само от пресни продукти с кратък срок на годност, поради липсата на консервиращи ги или други подобряващи съставки.
Всички в България знаем какво е кебапчето и кое е най-доброто кебапче. Но в последните години, като че ли имиджа му пострада от липсата на стандарт, който съществуваше преди и гарантираше едно високo ниво на приготвяне и поднасяне. В изобилието на не български фаст фууд (пици, дюнери, бургери), кебапчето остана някакси настрана и това провокира в мен чуство на кулинарен патриотизъм. В новия ми ресторант БДС, ще върнем доверието към българското кебапче!
Шеф Ангелов цели да предлага само свежа и приготвена на момента храна, като нито един от приготвяните продукти в ресторанта няма да съдържа никакви изкуствени съставки. БДС Магазин за скара, ще заложи на стегнато меню от ястия в разделите супи, салати, традиционна и модерна (бургери) скара и запечени сандвичи, както и няколко вида напитки, като определено заслужава да се отбележи специално създадената за марката БДС Лимонада. Ястията ексклузивно разработени за проекта и отличаващи се за меню борда с „БДС“ са кюфтета, кебапчета, лютеница и хляб на пещ.
Той и екипът му са посветили над 3 години в подготовката на новата концепция, като най-дълго е продължил процеса по разработването на рецептите за скара, които да имат очаквания превъзходен вкус, без да съдържат каквито и да било изкуствени съставки, които да помагат постигането му.
--------

Шеф Виктор Ангелов започва кариерата си на готвач в началото на 90-те, но основно придобива характерните за него висок стандарт на готвене и дисциплина в различни ресторанти от веригата Шератон, не само тук в България, но и в чужбина.
Той отваря първия си ресторант „Шефс“ в близкото до София село Пасарел през 2006г.
Следва отварянето на успешните ресторанти Шефс в столичния квартал Лозенец (2014г ) и Шефс Лайф в хотел Сенс (2016г), като линията предлага висока кулинария, поднесена по един приятен и лек начин.
С отварянето на третия си ресторант, бройката служители, работещи с него, ще надвиши 100 човека, над 30 от тях високо специализирани шеф-готвачи, обучени в „школата на шеф Ангелов“.
 


Някой да дръпне завесите: Фенове влизат в къщата на VIP Brother!


Ще играят ли зрители в телевизионния спектакъл?

VIP Bother е шоу за човешките взаимоотношения, в което популярни хора живеят като всички нас - обичат, създават приятелства, ядосват се, имат чувство за справедливост, носят своето его, могат да са добри или лоши. Вместо тях обаче, във VIP Къщата първи ще влязат най-запалените зрители на шоуто.
Най-популярният и безспорно най-коментиран телевизионен феномен посреща своите най-верни фенове преди големия старт на сезона, който за първи път в историята на VIP Brother у нас поставя жената в горещия център на житейската Вселена.
Възможно ли е реално равенство между половете? Въпросът, който днес вълнува цял един свят, ще получи свой атрактивен отговор в ефира на NOVA от 10 септември. Стартът е точно в 20:00 ч.!
Преди да видим обаче кой в действителност ще получи постоянно жителство на  най-популярния телевизионен адрес в България, VIP Brother посреща в дома си запалени фенове, които имат шанса първи да влязат вътре. Как може да стане това, те могат да разберат от фейсбук страницата на риалити шоуто - https://www.facebook.com/Big.Brother.Bulgaria


четвъртък, 6 септември 2018 г.

Първи балкански конгрес на тема ходило и глезен се провежда в Солун


В периода 6 - 8 септември т. г. В него участват ходилни хирурзи - ортопеди от всички балкански държави, Русия и Швейцария.
Председател на Организационният комитет на конгреса е доц. д.-р Атанас Кацаров, който е и председател на Българско Дружество по хирургия на ходилото и глезена (БДХХГ). Той е  водещ лектор, модератор на сесиите и изнесе лекция на тема „Увреди на глезенната синдесмоза“.
Сред темите, които обсъждат балканските специалисти, са биомеханика на ходилото и глезена, деформитети, съвременно лечение на травми и деформации, артроскопия и планова хирургия, минимално инвазивни техники в зоната на ходилото и глезена и др.
Форумът се провежда с подкрепата на EFAS (European Foot and Ankle Society), чийто президент д-р Марино Делми открие събитието заедно с доц. Кацаров на 6 септември 2018 в Interbalkan Medical Centre.

Над 130 мил. души в света ще са с деменция до 2050 г.


Стартира кампанията „Да живеем заедно” , във връзка с 21 септември - световен ден за подкрепа на хората с болест на Алцхаймер и други деменции

Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите. С напредването на деменцията когнитивните и поведенчески нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните. Проведено през последните години проучване установява, че 24 милиона души страдат от деменция, и че този брой ще се удвоява всеки 20 години.. Този брой се очаква да се удвои на всеки 20 години и ще достигне до 132 милиона до 2050 г. (Prince et all, 2015).  
През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Лъчезар Трайков, чиято последна ревизия от 2007г. включва и други типове деменции. Екипът, ръководен от него към неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, разработва програми за ранна диагностика на деменция при различни неврологични заболявания и е признат като един от 40-те Centers of excellence в Европа за работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. този изследователски екип е член на European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).
Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочат, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция (около 50-70% от случаите с деменция), засягайки до 30% от населението над 85-годишна възраст. Най-често срещаните подтипове деменции са БА, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция  и деменция при болест на Паркинсон. С нарастване на очакваната продължителност на живота, болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция представляват най-голямата грижа за здравето при възрастните и наред с това - много сериозен социален проблем.
Тази година Българското дружество по деменции, Медицинският университет-София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Дом на киното в София организират кампания „Да живеем заедно”, която включва поредица от прожекции на игрални и документални филми, свързани с темата. Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото, разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.