В България се
произвеждат 9 световни марки бира, съобщиха от Съюза на пивоварите
По време на посещението в „Загорка журналисти - участници в
Националната бирена академия се запознаха със стъпките в производствения
процес и спецификите на основните суровини, влагани в пивото - малц, хмел, вода и пивни дрожди т.нар.
бирена мая. Всяка една от съставките на бирата има своята особеност, която
според специфичната пивоварна рецептура, в хода на технологичния процес,
формира характера на различните марки и видове бири. Съставките на пивото са
напълно естествени, като всяка една от партидите на суровините е придружена от
сертификат за качество, който удостоверява техния произход, чистота и
съответствие с определени изисквания, които са регламентирани от световно
признати стандарти. Уникалния вкус на всяка бира зависи и от водата, с която се
произвежда.
Още други любопитни факти за пивопроизводството, специалните технологии на приготвяне на бирата и неразказвани досега моменти от историята на „Загорка“ бяха само някои от акцентите на 3-тия медиен тур от Националната бирена академия, иницииран от Съюза на пивоварите в България (СПБ), чиито фокус е да се разкрие в реална производствена среда през какви специфични процеси преминава пивото, за да се получи крайният продукт.
Още други любопитни факти за пивопроизводството, специалните технологии на приготвяне на бирата и неразказвани досега моменти от историята на „Загорка“ бяха само някои от акцентите на 3-тия медиен тур от Националната бирена академия, иницииран от Съюза на пивоварите в България (СПБ), чиито фокус е да се разкрие в реална производствена среда през какви специфични процеси преминава пивото, за да се получи крайният продукт.
В тази връзка Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ,
коментира:
-С посещенията по пивоварните, Съюзът на пивоварите иска прозрачно и на
популярен език да покаже не само традициите в производството, но и значението
на иновациите, знанията и уменията, които са ключови да произвеждаме в България
бира с отлични качества. За първите 6 месеца на тази година капиталовите
инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите вече са 26 милиона лева. Интересно
е да се знае, че всяка година български марки пиво са носители на медали на
Монд Селексион – най-престижната европейска организация за качество. Безупречният
професионализъм на родните пивовари, съчетан с добрите технологични и
производствени практики, са причина в страната да се произвеждат под лиценз и 9
от световно известните брандове бира - израз на доверието на глобалните
производители към нашите колеги.
През 1998 г. „Загорка“ е първото предприятие от сектора на
хранително-вкусовата и питейна индустрия в страната и първата пивоварна
компания от Централна и Източна Европа, чиято система за управление и контрол
на качеството се сертифицира по международния стандарт. „Загорка“ е и първата
приватизирана в страната пивоварна. През
1994 г. предприятието става част от глобалното семейство на „Хайнекен“.
Оттогава насам, вече 24 години, повече от 133 млн. евро са инвестирани в
модернизацията и увеличаването на производствения капацитет на „Загорка“.
Динамичната инвестиционна политика на компанията включва и реализиране
на програма, която да е подчинена на концепцията за устойчиво развитие на
околната среда. В резултат, „Загорка“ е изградила и единствения у нас “зелен
склад” за готова продукция. Той е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на
екологичните показатели на сгради от всякакъв тип -- BREEAM. Съоръжението е
снабдено с компютърно базирана система, която контролира и управлява
осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при
минимална енергийна консумация, като същевременно осигурява оптимални условия
на работа. При изграждането на системата са приложени редица иновативни зелени
решения – от врати с термо изолация и топлинни завеси – до специална система за използване на слънчевата
светлина, система за нощно охлаждане, инсталация за събиране на дъждовна вода за
битови нужди. Към момента, пивоварната в Стара Загора е една от
най-съвременните и иновативни сгради в региона на Централна и Източна Европа.
Домакините от „Загорка“споделиха, че са водени от амбицията да бъдат
най-зеленият пивовар и да развиват бизнеса си така, че да градят по-добър свят
за следващите поколения.
Зеленият склад на Загорка е първата сграда от такъв тип сред всички
пивоварни на „Хайнекен“ по света и сред първите индустриални сгради в
България.
Неслучайно компанията печели 1 място и награда за „Най-зелена компания“
в сектор бързооборотни стоки. През 2017 г. „Загорка“ АД инвестира над 72 хиляди
лева в дарителската си програма за социални и екологични инициативи в подкрепа
на местната общност, а нейните служители полагат над 1 200 часа доброволчески
труд. За да намали въглеродния си отпечатък, компанията премахва горния етикет
от РЕТ бутилките на Ариана и засажда 2 230 дръвчета.
По време на посещението медии и гости разгледаха музея „Светът на
Загорка“, разположен в самата пивоварна. Това е първият музей, който е
позициониран в работещо предприятие като колекцията му е сертифицирана от
Министерството на културата като единствения за сега музей на бирата в
България. Експонатите в него показват развитието на пивоварните традиции със
запазените и до днес варилни съдове, кранове за точене на бира и дори реклами
от основаването на пивоварната през 1902 г. и от годините на социализма.
Няма коментари:
Публикуване на коментар