Translate

четвъртък, 6 септември 2018 г.

Над 130 мил. души в света ще са с деменция до 2050 г.


Стартира кампанията „Да живеем заедно” , във връзка с 21 септември - световен ден за подкрепа на хората с болест на Алцхаймер и други деменции

Деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на засегнатите. С напредването на деменцията когнитивните и поведенчески нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните. Проведено през последните години проучване установява, че 24 милиона души страдат от деменция, и че този брой ще се удвоява всеки 20 години.. Този брой се очаква да се удвои на всеки 20 години и ще достигне до 132 милиона до 2050 г. (Prince et all, 2015).  
През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Лъчезар Трайков, чиято последна ревизия от 2007г. включва и други типове деменции. Екипът, ръководен от него към неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, разработва програми за ранна диагностика на деменция при различни неврологични заболявания и е признат като един от 40-те Centers of excellence в Европа за работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007 г. този изследователски екип е член на European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).
Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочат, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция (около 50-70% от случаите с деменция), засягайки до 30% от населението над 85-годишна възраст. Най-често срещаните подтипове деменции са БА, съдова деменция, деменция с телца на Леви, фронтотемпорална деменция  и деменция при болест на Паркинсон. С нарастване на очакваната продължителност на живота, болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция представляват най-голямата грижа за здравето при възрастните и наред с това - много сериозен социален проблем.
Тази година Българското дружество по деменции, Медицинският университет-София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Дом на киното в София организират кампания „Да живеем заедно”, която включва поредица от прожекции на игрални и документални филми, свързани с темата. Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото, разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар