Translate

събота, 6 октомври 2018 г.

Излезе единадесетото издание от поредицата „Философия за всеки“ – „Шопенхауер между воля и представа“


„Шопенхауер между воля и представа“ от авторката София Петрова с логото на издателство „Милениум“ събира 44 интересни и увлекателни разказа за личността и живота на един от най-известните и най-значими немски философи Артур Шопенхауер. Сборникът е единадесетото издание в обичаната от читателите поредица Философия за всеки, която доближава ученията на големите умове на човечеството до читателите на всяка възраст.
От книгата читателите ще научат всичко за философията и етиката на немския мислител, неговите схващанията за волята, за морала, за самотата и любовта, за съществуването, за живота, приятелството, здравето, оптимизма и песимизма, славата, суетата, щастието и нещастието, жените, богатството и други негови влиятелни писания. 
Мъдри сентенции на известния немски философ Артур Шопенхауер:
Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.
Животът може да се сравни с бродерия, от която всеки чрез първата половина на своя живот вижда лицевата страна, а през втората половина – обратната. Последната не е така красива, но пък е по-поучителна, защото позволява на човек да види как се съединяват нишките.
Истината преминава през три стадия: първо ѝ се надсмиват, след това яростно ѝ се съпротивляват, а накрая я приемат за очевидна.
Който не обича самотата, той не обича свободата, защото само в самотата е възможно да бъдеш свободен.
Не говори на приятеля си това, което не трябва да знае твоят враг.
Човешкият живот е само борба за съществуване, при която поражението е сигурно.
Представям ви една от най-известните притчи на Шопенхауер, в която той прави аналогия между хората и таралежите, за да опише разбиранията си за състоянието на човешките взаимоотношения в обществото.
Таралежите на Шопенхауер
Шопенхауер разказва кратката история за няколко таралежа, които студуват и търсят начин да се стоплят и спасят от измръзване. Ако застанат достатъчно близко един до друг, ще успеят да се сгреят взаимно, но ако прекалят дори и само с милиметър с близостта, ще се наранят и убодат един другиго. Необходимо е да се открие точното разстояние помежду им, което да им осигурява топлина, но и безопасно лично пространство. Трудността на тази задача принуждава таралежите да жертват топлината заради спасението от болката.
С тази притча Шопенхауер извежда извода, че този, който разполага с достатъчно собствена вътрешна топлина, може да избегне обществото и психологическата болка, която неминуемо следва от социалното взаимодействие с останалите членове на това общество.


Няма коментари:

Публикуване на коментар