Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Енчо Мишинев, 12-класник в Природо-математическата –Ямбол, е носител на стипендията "Лука Бекяров" за тази учебна година



Енчо Мишинев

Церемонията по връчването на стипендиите в памет на Лука Бекяров се проведе на 30.11.2016 г. в столичната галерия „Сезони“, в присъствието на неговия баща – Борис Бекяров, колеги и приятели. Стипендиите са за изключителни постижения в областта на математиката и информатиката и се връчват за трета поредна година от семейството на Бекяров и от Еврофутбол, в чийто екип Лука работи от създаването на компанията.
Първокурсникът от Техническия университет в София Петър Панчев, който учи в специалност „Компютърни системи и управление", беше определен за носител на специалната стипендия от 2500 лв. на „Еврофутбол“ в памет на Лука Бекяров.
Петър получи наградата си от Христина Петкова – ръководител отдел в дирекция „Информационни технологии, софтуер и консултации“ на „Еврофутбол“.
„Много съм впечатлен от хората, които срещнах днес, подборът беше изключително труден. Радостно е да видим толкова много младежи със сериозни постижения. Искам да им пожелая вдъхновение, да получат знанията и уменията, които Лука имаше и се надявам един ден да го надминат“, сподели г-н Борис Бекяров. Той връчи стипендия от 3000 лв. на Енчо Мишинев, както и четири поощрителни стипендии от по 1000 лв. на отлични математици и програмисти в 12-ти клас - Димитър Карев от ПМГ Хасково,
Паолина Гаджулова от ПМГ Пловдив, Иван Ганев – Американски колеж в София и Виолета Найденова от СМГ.
Тази година за стипендии се състезаваха 18 финалисти – ученици и студенти, млади хора със значими успехи, много вложени усилия и големи амбиции за бъдещето. 
----------
Стипендиантската програма се осъществява с професионалното съдействие на Фондация „BCause“. "Поздравления за всички, които стигнаха до финалния кръг и, разбира се, за носителите на стипендията "Лука Бекяров". За нас срещите с тези млади хора, които са първопроходци, които правят неща за първи път в живота си и вече постигат безспорни успехи, са много вдъхновяващи. Те са целеустремени и успешни и ни заразяват със своя хъс и енергия", каза на церемонията Ива Петрова, координатор Дарителски услуги във Фондация BCause.
Стипендията е учредена в памет на ерудицията, интелекта и таланта на Лука Бекяров (1978 - 2013). Лука Бекяров получава бакалавърската си степен по икономика от Университета Рочестър, Ню Йорк; магистър е по „Компютърни системи” в Техническия университет - София, като в същата катедра започва и докторантура в областта на случайните събития. Лука Бекяров и ръководените от него компании се утвърждават като водещи в разработката, интеграцията и внедряването на комплексни софтуерни и хардуерни решения за игралната индустрия. Лука Бекяров бе един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии.



Спестените 15 млн. лв не са от пръстовия идентификатор, а от наложените лимити на болниците


Съмненията на пациентските организации за ефектите от пръстовия идентификатор остават, въпреки твърденията на Здравното министерство, че благодарение на новата система вече са спестени 15 млн. лв. Националната пациентска организация "Конфедерация Защита на Здравето" обединява 20 пациентски организации . Днес ръководството и се срещна с медиите, за да коментира здравните политики на държавата в момента на междувластие и разбира се, провокирани и от днешните коментари по отношение на пръстовия идентификатор. Пациентските организации за поред път се усъмниха в ефекта на тази система. Според тях, тези 15 млн. лв, които от здравното министерство твърдят, че са спестени благодарение на пръстовия отпечатък и че с тях ще бъдат покрити парите за лечение на хипертония догодина, всъщност може да са резултат от наложените лимити на болничните заведения.

БНР

БЛС призова медиците да не подписват договор с НЗОК за пръстовата идентификация



Съсловната организация на лекарите призова работещите в доболничната помощ да не пописват анекси с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в които се предвижда
въвеждане на системата за пръстова идентификация. По план след внедряването на системата в болници, тя трябва да навлезе от следващата година и в кабинетите на личните лекари и специалистите. От Българския лекарски съюз (БЛС) обаче призовават колегите си да не приемат това. “Не само заради съмнителните резултати от тестването на системата за пръстови отпечатъци в болничната помощ, но и поради факта, че все още няма от окончателно решаване на спора от Върховния административен съд по същество“, аргументират се от БЛС. Миналата седмица тричленен състав на ВАС отмени текстовете, с които се регламентира системата за пръстова идентификация в болниците, но здравното министерство обжалва пред по-горна инстанция. Според Лекарския съюз НЗОК подхожда с необичайна скорост към въпросния анекс. “Не е изключено НЗОК да цели споразумението да изпревари предстоящия събор на БЛС. Припомняме, че една от причините за неподписване на Националния рамков договор за 2016 г. бе пръстовия идентификатор“, коментират от съсловната организация.
“Призоваваме колегите да не подписват анекса, ако той прибързано им бъде предложен, без да е обсъден от Управителния съвет на БЛС и без подписите на Управителния съвет на съсловната организация и на Надзорния съвет на Здравната каса. Нека не забравяме, че споразумението е договор между две страни, а не едностранно решение. Когато липсват подписите на тези две страни анексът е невалиден“, допълват от съсловната организация.


mediapool.bg 

Путин три пъти чел "Вера". Шедьовърът е обявен за книга №1 в Русия от списание "Огоньок"



Според популярното издание това е любимото произведение на президента Владимир Путин, който в интервю за "Огоньок" разказва, че е чел "Вера" три пъти поред и си е взел автограф от автора.
Модерната руска проза досега оставаше в периферията на книгоиздаването у нас. Рядко и някак срамежливо се отпечатваха книгите на Елена Чижова, Виктор Пелевин, Людмила Улицка и Захар Прилепин. И то главно, защото преди да бъдат преведени у нас, станаха широко известни в Западна Европа и Америка.
Александър Снегирьов е сред най-новите и оригинални гласове в руската литература. Роден е през 1980 г. в Москва. Учи архитектура, завършва политология, активно сътрудничи на списанията „Знамя“, „Октябрь“ и „Новый мир“. Автор е на седем романа, четири от които са лауреати на най-престижните руски литературни награди.
Романът му „Вера“ е финалист на „Руски Букър“  за 2015 г. и е обявена за национален бестселър. Трудно е да бъде жанрово определен, защото прескача от историята в иронията, през психологическите дебри на подсъзнанието и социалните проблеми на съвремието. Най-отличителната му черта е уникалният авторов стил – по думите на критичката Наталия Кочеткина, това е „сгъстена, кинематографична, емоционална проза, без нито един излишен герой, без нито един излишен ред, без нито един излишен епитет“.
„Вера“ е роман за душата, колкото и лишено от съдържание и окарикатурено да е това определение в нашия подигравчийски, скептичен и обръгнал на всичко век. В галерията от образи в този роман всеки читател неизменно ще открие части от себе си и от свои роднини или познати. Историята на Вера е „история на много и различни жени“, признава авторът в интервю пред българския в. „Ретро“ и допълва:
„Носих ги всичките до сърцето си повече от три години“.
Всеки малък детайл създава цял нов образ, гради социален типаж с десетилетна история. Снегирьов с еднаква лекота разказва за селячката от колхоза и за преситената от луксозния живот столичанка, прескача от Втората световна война до бежанската криза. Този роман е като картина на Йеронимус Бош – ала наситена с безкрайна любов и с тънка ирония.
„Авторът е надарен с онова рядко остроумие, което веднага отличава добрата литература от наистина прекрасната. „Вера“ е книга, която бихте искали да четете отново и отново, за да запаметите някои моменти и да ги цитирате при нужда.“ – с тези думи председателят на журито Ксения Друговейко връчва премията „Национален бестселър“ на Александър Снегирьов.
На български книгата излиза с логото на „Милениум“, във виртуозния превод на Таня Чипева и с изящната корица на Капка Кънева.





Стартира 14-ото издание на благотворителната инициатива на Президента на Р. България - „Българската Коледа



Тази година тя ще бъде в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. На официалната церемония в Президентството, държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа" поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него.
Нова Броудкастинг Груп е съорганизатор и основен медиен партньор на „Българската Коледа".
Големият благотворителен концерт в подкрепа на инициативата ще се състои на 25 декември, 2016 г. и ще се излъчва на живо по NOVA от 20.00 часа. 
Продуцент на концерта е „Глобал филмс".

Снимка: bnr.bg
.

Лекар плаща разноските на пациентите си



Лекар от Пловдив плаща бензина на пациентите си, за да може да дойдат на преглед при него.
Пациентите му най-вече са деца с детски паралич. Често лекарят дава и импланти, които не се покриват от Здравната каса.
Д-р Янакиев е ортопед, който най-вече лекува деца с диагноза церебрална парализа. Вместо разпилени фактури, на бюрото му има нетипични за един лекар декларации. Всички те са написани собственоръчно от родители на малките му пациенти.
„Случвало ми се е родител да ми се обади и да каже, че нямам пари за пътни и не може да дойде. Ние обаче сме направили нещо на детето му и за да може да проходи, трябва да се направи още нещо, иначе ще остане сакато. Затова аз му казвам да не се притеснява, защото аз ще платя пътните", разказва д-р Янакиев.
Така неведнъж той плащал пътните на свои пациенти, които са от цяла България. Наскоро установил, че част от децата не се връщали за следваща операция.
„Установих, че когато някой родител получи парична помощ, той се чувства задължен и не идва на втора или трета операция, защото очаква, че ми дължи нещо и трябва да ми ги върне. По-голям проблем е, когато няма средства за импланти. Касата заплаща само колянната и тазобедрената става, а другите скъпоструващи консумативи не се заплащат", казва още ортопедът.

nova.bg

Софийският университет - в престижна международна класация



Софийският университет „Св. Климент Охридски“ намира място в поредната престижна международна класация на най-добрите в научно отношение академични институции, пише БГНЕС.
В оповестения късно снощи рейтинг на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings за 2017 година най-авторитетното висше училище в България е класирано в групата между 201-во и 250-то място. По-рано тази година Алма матер за първи път беше включен и в световната класация на университети на Times Higher Education (THE), съобщиха от университета.
Рейтингът на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings за четвърта поредна година подлага на анализ университети в 50 държави с нововъзникващи икономики или т. нар. гранични икономики според индекса на Фондовата борса на Файненшъл Таймс (Financial Times Stock Exchange). Висши училища само от 41 държави обаче са включени в списъка на първите 300. Фактът, че Софийският университет намира за първи път място в тази класация на най-добрите в научно отношение висши училища е значимо постижение.
Рейтингът използва същите изключително точни и взискателни показатели на Световната класация на университетите (THE/ World University Rankings). Оценяват се силните страни на всяко висше училище по отношение на основните му мисии – обучение, научно-изследователска дейност, трансфер на знания и международен престиж. В същото време методологията е внимателно съобразена по такъв начин, че да отразява по-добре характерните черти и приоритети в развиващите се икономики. Пример в това отношение е тежестта, която се отдава на връзката университет-икономика и на международния престиж.
Фил Бейти, редактор в Световната класация на университетите (THE/ World University Rankings), коментира признанието, което Софийският университет получава с думите: „Не е лесно висше училище да попадне в класацията на Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings. Университетите трябва да покажат високо ниво в конкуренция с други водещи научно-изследователски центрове. Включването на Софийския университет в класацията е постижение, за което Алма матер трябва да бъде поздравен”.
 
novinite.bg

Според Института за пазарни изследвания средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец



Разликата в заплатите в страната става все по-голяма, като лидер е София, където трудовото възнаграждение е в пъти над това от други области.
„Средностатистическият жител на София живее
със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец”,
коментира в студиото на „Здравей, България” Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Снимка: Нова Места

Над 200 изложители и големи отстъпки от цените на Коледния панаир на книгата в НДК



"Милениум" готви хитови издания специално за форума

Най-новите и най-атрактивни заглавия на книжния пазар, големи отстъпки, празнично настроение и перфектни подаръци за Коледа ще намерите на Софийският международен панаир на книгата в НДК от 13 до 18 декември, по-известен като Коледния панаир на книгата. Това ще бъде 44-то издание на най-големия литературен форум у нас, организиран ежегодно от асоциация "Българска книга".
Над 200 изложители от страната и чужбина ще превърнат Двореца в притегателно място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти.
За четвърти път по време на Панаира ще се състои и вълнуващият Софийски международен литературен фестивал, в който ще вземат участие над 60 наши и чуждестранни автори.
За разлика от предишните издания на феста, когато фокусът беше поставян върху литературата на даден регион, сега, за пръв път водещ ще бъде не тесният „географски“ принцип, а тема, която засяга всички ни и изисква сериозен диалог - "Миграция, идентичност и принадлежност".
Както обикновено издателствата ще направят реверанс към своите читатели с големи отстъпки от цените. От 10 до 70 % ще са те на щанд 101 – на издателство "Милениум". Там ще откриете едни от най-вълнуващите и атрактивни нови книги, много от които излизат от печат непосредствено преди Панаира на книгата.

Коледната благотворителна кампания на Coca-Cola и БЧК „Топъл обяд“ стартира в 8 града в страната



Къщите на чудесата на БЧК и Кока Кола - отварят врати



На 30 ноември 2016 г. стартира Коледна благотворителна кампания на БЧК и Coca-Cola ХБК - България за осигуряване на безплатна храна в училище за деца в неравностойно положение.
В десет централни мола в София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора от 30 ноември до 30 декември 2016 г. ще работят временни магазинчета „Соca-Cola кът за коледни чудеса”, където всеки любител на марката ще изпита коледни емоции. Ще се продават брандирани артикули, коледни играчки и, разбира се, Coca-Cola. Подготвени са много изненади, томболи с награди, музика, добро настроение и възможност за снимка с Дядо Коледа.
Приходите от продажбите Coca-Cola ще дари на Българския Червен кръст за осигуряване на „Топъл обяд“ в училище.
Вече трета учебна година партньорство с БЧК Кока-Кола ХБК България осигурява топъл обяд за 78 деца в неравностойно положение от Община Драгоман, Софийска област, по програмата „Топъл обяд“ на БЧК.
През учебната 2016/2017 г. с финансовата подкрепа на Кока-Кола ХБК, вече безплатно се хранят 178 деца от Драгоман, Видин и Търговище.
-------
Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК, която обединява  24 компании от корпоративния сектор. Основната цел на програмата е да се подпомага деца в неравностойно положение и чрез топлия обяд да ги върне в училище. Благодарение на съвместните усилия на членовете на Партньорска мрежа за благотворителност, през учебната 2016/2017 г. 1 500 деца в страната от социално слаби семейства ще получават всеки учебен ден безплатна топла храна. Програма „Топъл обяд“, която стартира преди 12 години, до момента е осигурила топъл обяд на приблизително 13 000 деца.




Бляскав “Новогодишен Оперетен Бал” в зала 1 на НДК


Концерт – спектакълът обещава да ви потопи в духа на класическите виенски балове

Любителите на музикално-драматичния жанр могат да се докоснат до най-доброто от световната оперетна класика по време на спектакъла на звездите на Музикалния театър„Новогодишен оперетен бал“, поднесен на сцената на Зала 1 на НДК, на 28 декември 2016 г. (сряда) от 19:00 ч.
Събитието обещава да бъде най-празничното и в духа на класическите виенските балове – с огнените ритми на унгарския чардаш, сред вихрените пируети на валса и страстните движения на френския кан - кан!
Не пропускайте възможността да станете съпричастни на любовни признания, непреходен хумор и красиви костюми, които съществуват в тази компилация единствено в света на оперетната магия!
С шампанско в ръка и празнично настроение започва шествието от знатни гости в двореца на княз Орловски. Бъдете сред тях, преживейте един истински бал за сетивата!
 ---------------
Сценарий и режисура: проф. Светозар Донев
Диригент: Баронеса Любка Биаджони
Сценография: Евгения Раева, Иван Токаджиев
Костюми: Евгения Раева, Цветанка Петкова - Стойнова
Хореография: Десислава Николова, Катя Богданова, Марлена Тодорова, Светлин Ивелинов
Хормайстор: Людмил Горчев
Солисти: Десислава Николова, Йоанна Стоянова, Мартин Василев, Мартин Виденов, Теодор Добрев, Дарио Йовчевски, Станислав Стефанов
Участват: Солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър, Балетна школа ”Проф. Драгулева – Луканов” (Марияна Арсенова, Станимира Василева, Зорница Дамянова, Олга Динова, Людмила Козарева, Валентина Корчакова, Еделина Кънева, Катерина Тупарова, Николай Борисов, Александър Василев, Тодор Велков, Румен Григоров, Лъчезар Лазаров, Александър Мутафчийски, Иван Панев, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Богомил Спиров, Николай Моцов – гост).





Първи декември – Световен ден за борба срещу СПИН



Световният ден за борба със СПИН е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията и информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за
съпричастност към засегнатите от болестта. Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на заболяването: свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация към хората, живеещи с вируса, и нулева смъртност, свързана със СПИН.
Мотото на кампанията тази година е: „Hands-up for HIV prevention“ („Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“) и тя ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусно лечение. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ (ХЖХИВ), на достъпа и използването на тези услуги.
Събитията в София, които са организирани и/или подкрепени от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на МЗ са:
Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ – София, ул. „Враня“ № 20) ще предлага услугите си на 1 декември с работно време от 08.30 до 17.00 часа.
Центърът за сексуално здраве при сдружение „Здраве без граници“ (София, ул. „Самуил“ № 111) в часовете от 10.00 до 18.00 обявява на 1 декември за „Ден на отворени врати“ и също ще предлага безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията. Доброволци ще разпространяват здравно-образователни материали и презервативи по съседните улици и ще приканват гражданите и гостите на София да се консултират и изследват за ХИВ при специалистите от Сдружението.
Студентският съвет на Медицинския университет-София и фондация „Здраве и социално развитие“ организират съвместна кампания „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ с предлагане на изследване за ХИВ в мобилен медицински кабинет и раздаване на презервативи и брошури около Предклиничен учебен център (София, ул. „Здраве“ № 2) от 14.00 до 16.00 часа.
Международният център за обучения и изследвания PETRI-София към Националния център по обществено здраве и анализи, в партньорство с Rotaract Club Sofia и Rotary Club Sofia, организират кампания за повишаване на информираността на младите хора в София за ХИВ/СПИН на 1-ви декември 2016 г. Кампанията “Презерватирай се” ще бъде обявена от PETRI-София в социалните мрежи. Събитието на 1-ви декември ще се случи в Bar de Rouge на ул. „Шипка“№ 6 между 13.00 и 19.00 ч., където на младите посетители на заведението ще бъдат раздавани безплатни презервативи и мъфини. На всеки посетител ще бъде дадена и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН. Доброволците от PETRI-София ще подканват гостите на заведението да си направят снимки с промоционалните материали в рамка, изработена специално за случая, с логата на всички партньори. Професионален фотограф ще заснема снимките на рамката ще ги публикува на страницата на Y-PEER България и на самото събитие във Facebook.
Софийският клуб „С.У.П.Е.Р.“ е младежко сдружение на доброволна основа. Клубът е част от мрежата на световната организация Y-PEER и една от основни му дейности е намаляване на дискриминацията и информиране за ХИВ и СПИН. Младите доброволци ще са на 1 декември от 14.00 до 21.00 ч. в МОЛ Paradise Center и ще раздават информационни материали за начините за предпазване от ХИВ/СПИН и местата за анонимно и безплатно изследване. Посетителите ще получат още и презерватив и бисквитка с изобразена червена панделка, знак на солидарност към живеещите с ХИВ.
Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” предостави здравно-образователни материали и презервативи за инициативите на БМЧК в цялата страна за този ден.

Запазва се тенденцията ХИВ да се разпространява предимно по сексуален път



Тази година са открити нови 193 лица с ХИВ инфекция при изследвани над
263 900 лица

88% от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на  Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 г. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ еропозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица.
Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години.
Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ - позитивна майка.
Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места, като: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област- 7 лица, Плевен – 6 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Ст. Загора – по 4 лица.
Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 263 900 души са се изследвали за ХИВ през първите девет месеца на 2016 г. - в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Функционират 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Глобалният фонд подпомага работата на три неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ, в България. Тези организации са ситуирани в градовете София, Пловдив и Варна.
За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд бе създаден и се поддържа резерв от антиретровирусни медикаменти на стойност около 1 милион лева.
Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот.
Към 31 октомври 2016 г. общо 1142 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 954 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинирата терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването, независимо от техния здравно-осигурителен статус.
Дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд, се изпълняват от мрежа от 28 неправителствени организации, 14 КАБКИС, като за тази цел са разкрити и 37 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи.
За достигането на лицата от уязвимите групи на НПО и РЗИ са предоставени 17 мобилни медицински кабинета.
От началото на 2016 г. до 30 септември неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са предоставили здравно-социални услуги на 26 195 лица от най-уязвимите групи. За този период са раздадени общо 933 715 безплатни презерватива и 198 910 комплекта за безопасно инжектиране при работа на терен, след консултиране и по време на кампании.
Секретарията на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария ще подкрепи продължението на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с още 6 месеца  главно в частта за предоставяне на интегрирани услугите от НПО за превенция на ХИВ сред най-уязвимите групи в страната. 

С бюджета за 2017г. НЗОК ще има 247млн. лв. повече за българските пациенти



„Радвам се, че днес надделя разумът и смисленият, много по-добър от миналогодишния бюджет на Здравната каса, е приет. Това дава, практически, 247млн. повече като възможни разходи на Касата за покриване на лечение и на медикаменти на българските пациенти. Това, което се направи за две години от Касата и от Министерството гарантира в много по-голяма степен ефективността на изразходването на тези средства“, каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред журналисти след приемане на второ четене на бюджета на НЗОК.

България, Словения, Унгария и Хърватия със съвместни въздушни спецчасти

Те  ще действат в различни мисии по света, включително и в борбата срещу терористите в
Средиземно море и северната част на Африка, пише БГНЕС.
Според излизащият в Загреб вестник "Ютарни лист" става въпрос за партньорство, което Хърватия е приела, след като е проучила няколко различни модели за международна подкрепа в рамките на партньорството със съюзниците от НАТО.
Преговорите за създаването на съвместни спецчасти между четирите държави започнаха миналата година, след като министрите на отбраната от тези страни подписаха писмо за намерения по този въпрос.
Тези сили имат за цел да бъдат разполагани в тила на враговете в борбата срещу тероризма и при евентуална евакуация на собствените им сили от териториите, които са под контрол на врага, пише още вестникът.
Съвместните въздушни спецчасти на България, Хърватия, Унгария и Словения ще приличат много на британските специални части САС, за които се твърди, че са сред най-добрите в света.
Основен инициатор на тази идея са САЩ, които от доста дълго време призовават за създаване на спецчасти на територията на Хърватия, които в бъдеще ще бъдат използвани за операциите на НАТО в Средиземно море и северната част на Африка. По всяка вероятност базата на тези части ще се намира на летището Удбина, недалеч от град Задар на Адриатическо море.
Хърватското министерство на отбраната потвърди информацията за създаването на многонационални въздушни части и че този процес е в самото начало.

Мъж, който получил в наследство дом в Нормандия в Западна Франция, открил в него 100 кг злато на стойност 3,5 милиона евро



Съкровището било скрито почти навсякъде в дома в Еврьо, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
То включва 5000 златни монети, два 12-килограмови къса злато и 37 еднокилограмови кюлчета злато. Всичко било грижливо скрито под мебели, но също в банята.
Злато освен това било открито в амбалажа на бутилка уиски и в метална кутия, захваната с винтове под долната част на мебел.
Премествайки мебелите, наследникът на дома постепенно открил съкровището.
Златото било купено законно през 50-те и 60-те години на миналия век. Това се потвърждава от придружаващите го сертификати за автентичност.

У нас е наложително да се приемат критерии за диагностика, правила за осигуряване на достъп и стандарт за лечение и на кърмачетата с хемангиоми



Медийният семинар, посветен на хемангиомите в ранна детска възраст, бе част от проекта на Национална пациентска организация (НПО)за информиране и осигуряване на лечение на
бебета с доброкачественото съдово заболяване.
Именно липсата на критерии за диагностика и стандарт за лечение са в основата на стартиралия проект „Хемангиоми в ранна детска възраст“ , към програма Университет за пациенти на НПО.
В рамките на тази инициатива е проведена и експертна среща, по време на която е заявено желанието за обединяване на усилията в работата за утвърждаване на така необходимите стандарт и критерии, съобщи д-р Иван Вецев, експерт достъп до лечение в НПО.
По думите му в ход е и информационна кампания, а освен това предстои и осигуряване на безплатно лечение за 40 новодиагностицирани бебета с хемангиоми.
Изборът на децата, които ще бъдат включени в програмата, ще се осъществи от експерти, които ще преценяват всеки отделен случай според неговата тежест и показания за конкретното лечение.
Участващите в семинара лекари-специалисти (неоноатолози, хирурзи, дерматолози) презентираха детските хемангиоми по интересен и достъпен и за присъстващите в залата родителите на деца с хемангиоми.
Д-р Мария Калайджиева, неонатолог в МБАЛ Токуда, разкри още един от рисковите фактори за появата им Това е зачеването чрез асистирана репродукция, при която настъпва многоплодна бременност. Очакванията са случаите на хемангиом през следващите години да се увеличават,  поради нарастващия брой бебета, родени в резултат на асистирана репродукция.
Д-р Калайджиева акцентира върху изключителната екипна дейност и мултидисциплинарния подход в решаването на проблемите, свързани с диагностиката и лечението на бебета с хемангиоми. В двата процеса са тясно свързани различни специалисти – неонатолози, педиатри, дерматолози, съдови хирурзи, кардиолози, офталмолози и др.
Участващите в семинара експерти бяха единодушни, че от изключителна важност е, както при раждането и след това при всяка консултация детето да бъде внимателно и добре оглеждано/преглеждано, а така също при най-малките съмнения да се търси специализирана консултация.
Те бяха категорични по отношение важността, както на своевременната и точната диагностика, така и на правилното и навременно лечение.
За съжаление обаче у нас най-съвременните медикаменти за лечение на хемангиоми не са налични и съответно не се реимбурсират от НЗОК.
Поради тази причина се налага родителите сами да си закупуват Hemangiol от чужбина, което поставя децата в семействата, които не могат да ги заплатят, в изключително неравностойно положение.
В края на форума думата беше дадена и на родителите - майки, татковци и цели семейства от различни краища на страната. Някои от тях разказаха своята история и пътя до диагностиката и лечението на хемангиома. Майката на момиченце със съдов тумор сподели, че курсът на лечение на детето й с най-надеждния към момента медикамент струва около 3000 лв.. Друга майка обясни, че освен че са принудени да си осигуряват лекарството от чужбина и сами да го заплащат семейството й е срещнало спънки и при поставянето на правилна диагноза на детето. При тях точното диагностициране се е проточило твърде дълго във времето и съответно лечението е стартирало на по-късен етап.
В заключение д-р Вецев коментира, че съществуват критерии за диагностика и лечение на хемангиоми в ранна детска възраст, разписани в Европейски консенсус за лечение на хемангиоми (Лечение на хемангиоми в ранна детска (кърмаческа) възраст: препоръки на европейската експертна група), които са възприети от експерти и в България. У нас има консенсус за лечението на хемангиомите, но е нужна воля за възприемане на стандарт и определяне на правила за осигуряване на достъп до лечение на кърмачетата с хемангиоми.
НЗОК трябва да припознае кода на заболяването и да включи Hemangiol в списъка на реимбурсираните от нея лекарствени медикаменти.
В голяма част от страните в ЕС лечението с най-съвременните средства се покрива от здравноосигурителните им системи. Практиката от тези държави може да осигури бързото им прилагане в действие и у нас, но е нужно само воля за това.

Проф. Николай Цанков, дерматолог МБАЛ „Токуда“, Клиника „Евродерма“: Вродените хемангиоми се предават по наследство



 Хемангиомите в повечето случаи имат ясна видима локализация. Ако не бъде лекувани може да останат нежелани белези. Ако хемангиома е разположен в областта на брадата предизвиква затруднения в храненето, в ушите – нарушение в слуха.  В областта на очите води до амблиопиа, страбизъм, астигматизъм. Ако пък е в областта на половите органи налице са затруднения при уриниране и дефекация.
Извън кожата хемангиоми може да има и в черен дроб, гастроинтестинален тракт, ларинкс, ЦНС, панкреас, жлъчен мехур, тимус, далак, лимфни възли, бели дробове и пикочен мехур.
Хемангиомите имат двуфазно развитие - бърза прогресия и бавно обратно развитие.
Фазата на обратно развитие на хемангиомите може да продължи от 1 до 7 година, като пълно обратно развитие се очаква в годините между 8 и 12 години.
В интерес на истината хемангиомите се предават по наследство, но това важи за вродените. Те са налични още при раждането и развитието им протича по различен начин.
Лечение се налага, когато хемангиомите имат бързо нарастване, лоша локализация, улцериране, суперинфекция, кървене и засягане на жизненоважни органи.
Терапевтичният подход не изключва и хирургията т. е. оперативната интервенция.
Лечението с лазер не е подходящо за хемангиоми, които се разпростират в по-дълбоките слоеве на тъканта. Прилага се само при повърхностни, големи хемангиоми, но е възможно да остане и увреждане на кожата.
Образно казано най-невинните хемангиоми се повлияват дори от Regranex (becaplermin) гел.

Проф. Огнян Бранков, детски хирург в МБАЛ „Токуда Болница”: Правилната диагноза и и навременното правилно лечение е от съществено значение при хемангиомите, които често се бъркат с много кожни и съдови заболявания



Детските хемангиоми претърпяват три стадия на развитие: - пролиферативна (до 1 -2 години), инволутивна (2 –7 години) и пълна регресия. Вродените хемангиоми имат обратно бързо развитие до края на първата година. Те обаче може да персистират през целия живот или да имат частично обратно развитие. Те засягат три пъти по-често женския пол. Предимно глава и шия – 60%, тяло – 25% и крайници – 15%. Множествени хемангиоми се срещат в 10-20%. С органно засягане предимно черен дроб в 13-16% от тях.
Ако говорим за усложненията има и дихателна обструкция и сърдечни усложнения. На лице са и - улцерация 10-13%, локална органна компресия (око, нос) – 3-7%, хеморагия – 1-3%.
Според засегнатия участък те са фокални (локализирани), сегментни (дифузни), повърхностни (в 50-60% от случаите), дълбоки – 15% и смесени в 30%.
Освен медикаментозно лечение, включващо перорален или  локален Propranolol, при тях се прилагат и инвазивни методи като лазерна терапия, ендовазална емболизация и хирургична екстирпация.
Индикациите за ранна хирургична ексцизия са бързо растящи хемангиоми с очакван лош естетичен краен резултат, критични локализации с опасност от деформация или нарушаване на функция, обемни хемангиоми на тясна основа или на благоприятни анатомични места (глава, тил, корпус), улцерозни или кървящи и слаб ефект от прилаганата досега терапия.
Съществуват много кожни и съдови заболявания, които често се бъркат с хемангиом. Затова е толкова важно поставянето на правилната диагноза и провеждането на правилното и навременно лечение.