Translate

сряда, 21 декември 2011 г.

Портокаловият фреш може и да е вреден


Испански учени предупреждават, че портокаловия сок, смятан за една от най-полезните напитки, който се предлагат в кафенета и ресторанти, може сериозно да застраши здравето.
Освен витамин С и останалите полезни вещества в него могат да присъстват и различни болестотворни микроорганизми, като салмонелата. Причината за появата им се дължи на неспазването на хигиената при приготовлението му.
Проф. Исабел Соспедра, един от водещите автори на изследването, от университета във Валенсия е анализирала 90 проби от портокалов сок от различни заведения в Испания. Оказва се, че в 43% от тях се съдържа високо ниво на опасни за здравето бактерии – салмонела, златист стафилокок и др. Тези опасни бактерии попадат в соковете заради недобре измитите плодове и не почистените сокоистисквачки и чаши. Също така е за предпочитане фрешът да не бъде съхраняван в метални съдове, а в стъклени. Най-добре е той да бъде изпит веднага след изстискването, за да не се загуби ползата от полезните му свойства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар