Translate

петък, 18 октомври 2024 г.

Най-важното за превенция на рака на гърдата научаваме с вход свободен и възможност за безплатни прегледи и изследвания

 

Столична община и фондация „РеСтарт“ в партньорство с Медицински лаборатории Синево България, Kaufland България и със специалното участие на Novartis България продължават усилията за превенция на най-често срещаните заболявания у нас

 

 

Кампанията „КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“ продължава с
второто си събитие с вход свободен на 19 октомври от 12:00 ч. в Централни хали, София. Този месец изданието е посветено на превенцията и ранната диагностика на рака на гърдата – най-разпространените онкологично заболявания сред жените в България
, а гостите ще получат възможност за безплатен преглед и ваучер за безплатни изследвания. Активностите са част от кампанията „КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“, организирана от Столична община и фондация РеСтарт в партньорство с Медицински лаборатории Синево България, Kaufland България и Novartis България.

По време на събитието присъстващите ще чуят ценна информация от водещи медицински специалисти относно превенцията на рака на гърдата и новостите в лечението му. Д-р Йоана Милушева, лекар-специализант в Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и преподавател към Медицински университет-София, ще говори и за друго разпространено заболяване сред жените – медикаментозната остеопороза. Д-р Мария Десислава Плачкова, хирург в най-голямото отделение по хирургия на гърдата в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“ в София, ще разкаже за иновативния проект BreastHelp – първото в България мултимодално мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата. Мисията на BreastHelp е да предотврати късното диагностициране на рака на гърдата и да помогне на пациентите по пътя на тяхното излекуване.

Събитието ще бъде особено вълнуващо с участието на актрисата Бианка Илич /Боряна Цветкова/, която ще разкаже от първо лице за победата си над рака на гърдата. След получаване на диагнозата през 2018г. тя преминава 36 химиотерапии, 4 операции и 2190 дни хормонално лечение. Документалният ѝ филм „Истинските супергерои“ разкрива силата на човешкия дух и излиза на 19 октомври, Международният ден за борба с рака на гърдата, в платформата MAX.

На гостите на събитието ще бъде предоставен контакт за безплатен преглед при специалист акушер-гинеколог, онколог и ехографско изследване на млечни жлези в ДКЦ ХІІІ-София. Присъстващите ще получат и ваучери за безплатен тест: Пълна кръвна картина + диференциална кръвна картина + ретикулоцити /ПКК + 5 Диф. броене + Re/, от Медицински лаборатории Синево България. Това основно кръвно изследване дава възможност за ранна диагностика и профилактика, която може да предотврати развитието на сериозни здравословни проблеми.

Кампанията „КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“ стартира на 21 септември 2024 г. в Централни хали, София, с първото си събитие, посветено на затлъстяването и заболяванията на дебелото черво. Д-р Явор Асьов, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“ и преподавател в катедра Вътрешни болести към МФ на Медицински университет – София, разказа за причините и рисковете, свързани със затлъстяването, както и за промените в начина на живот, които могат да доведат до редица ползи. Д-р Мариана Атанасова, началник на отделение по Медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, акцентира върху профилактиката и ранната диагностика на заболяванията на дебелото черво, като подчерта важността на редовните прегледи и здравословните навици.

Присъстващите на събитието получиха възможност да се запишат безплатен преглед при гастроентеролог и ендокринолог във Втора многопрофилна болница за активно лечение, както и ваучери за безплатно изследване „Липиден профил“ в Медицински лаборатории Синево България.

Повече информация за програмата на събитията можете да откриете на Фейсбук страницата на „КОД: Превенция“.

Предстоящи събития на кампанията:

·        19 октомври

·        16 ноември

·        14 декември

Място: Централни хали, гр. София

Начален час: 12.00 часа

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар