Translate

петък, 18 октомври 2024 г.

УМБАЛ "Александровска" стартира безплатен скрининг за хора с диабет тип 2

 

В периода 21 октомври - 15 ноември, екип от ендокринолози и офталмолози на УМБАЛ „Александровска" ще проведат безплатни изследвания на хора с диабет тип 2 в Центъра за превенция на захарния диабет и в Клиниката по очни болести на болницата. Записването е задължително и важи само за лица с поставена диагноза. Пациентите с диабет тип 1 се проследяват много по-усърдно от своите лични лекари и други специалисти.

Диабетът е комплексно заболяване, засяга различни органи и системи, затова скринингът включва няколко кръвни и апаратни изследвания за оценка на сърдечносъдов, бъбречен и очен риск, вследствие на захарния диабет. Направление не се изисква, изследванията са напълно безплатни и не се извършват на гладно, но е препоръчително  пациентите да не приемат храна 4 часа преди скрининга

Записването се осъществява само онлайн през платформата на Института за здравно образование, който за пореден път е партньор в инициативата: https://screening.healthedu.eu/. Резултатите от изследванията се получават по електронен път на електронна поща. За информация /между 17 и 19ч. в делнични дни/ тел. 070010126 /на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи/ или на тел. 0877339634. 

Очният преглед налага разширяване на зениците за установяване  на диабетна ретинопатия. Процедурата по разширяването на зениците се извършва с капки за очи, безболезнено, но предизвиква дискомфорт и зрителни смущения в продължение на няколко часа. В тази връзка е препоръчително записалите се да носят слънчеви очила и по възможност да бъдат с придружител при напускането на клиниката.

25% от диабетиците страдат от диабетна ретинопатия. Тя е едно от най-честите усложнения на очите, което води до необратима слепота в случай, че не бъде предотвратена или лекувана навреме. Диабетната ретинопатия възниква, когато високите нива на кръвната захар увреждат най-малките кръвоносни съдове в ретината на окото. Структурата им се изменя и те стават крехки и чупливи. Появяват се кръвоизливи, които нарушават зрението. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар снижава риска от развитие на диабетна ретинопатия със 76%.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар