Translate

вторник, 15 октомври 2024 г.

Деца от 4 континента участват в първите Международни Монтесори игри в България

·        Темата на тазгодишното издание на игрите е „Живот на Земята. Биоразнообразие“

·        Домакини на събитието са ЧСУ „Българско школо“ и 191 ОУ „Отец Паисий“ в с. Железница

 

 

Повече от 60 деца от четири континента се включват в първите Международни
Монтесори игри в България /Global Montessori Games/, които бяха открити официално днес в СУ „Св. Климент Охридски“. Домакин на събитието е ЧСУ „Българско школо“, в партньорство със 191 ОУ „Отец Паисий“, с. Железница - първото общинско училище в страната с Монтесори паралелка. Игрите в София ще продължат до 12 октомври, а в отборите участват ученици от 9 до 12 години, които пристигнаха от 10 различни държави - Боливия, Германия, Индия, Испания, Италия, Китай, Нигерия, Нидерландия, Турция и Шотландия.

Global Montessori Games надхвърля традиционните граници на общуване между училищата, като в дух на сътрудничество и приятелство организира ежегодни събития в различни държави с акцент върху спорта, образователното преживяване и културния обмен. Игрите насърчават принципа на участието, забавлението, солидарността и честната игра.

Темата на тазгодишното издание е „Живот на Земята. Биоразнообразие“. Обединени от тази идея, децата ще се включат в активности като залесяване на дръвчета, изработване и поставяне на къщички за птици, туристически преходи и почистване на екопътека, наблюдаване на природата в планината, край реката и дори в пещера. За да се сближат и да опознаят своите културни особености, учениците ще готвят заедно, ще споделят песни и танци, ще разкажат за някои отличителни национални черти, ще подготвят „Базар на различните култури“.

Всички гостуващи деца са настанени в семействата на ученици от „Българско школо“ и от 191 ОУ „Отец Паисий“, с. Железница. Така  участниците в игрите стават част от голяма международна общност, която обогатява светогледа, провокира откривателството, сближава деца и родители и установява дълготрайни приятелства. Миналата година „Българско школо“ и училището в Железница изпратиха свои ученици на събитията в Мексико и Италия, за да усетят духа на доброто взаимно разбиране и приемане, а една от основните мисии на Global Montessori Games е да насърчи създаването на устойчиви отношения между хората, нагласа за работа в екип и готовност за личностно развитие.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар