Translate

вторник, 15 октомври 2024 г.

Очната клиника на ИСУЛ посреща световния ден на зрението с изцяло обновена апаратура

 

който отбелязваме всеки втори четвъртък на месец октомври, Клиниката по очни
болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

В очната операционна зала, в която се оперират по спешност пациенти с пенетриращи и проникващи очни травми от цяла Западна България, от Видин до Петрич, вкл. София град и област, бе инсталиран комбиниран апарат за хирургия на травматична катаракта, витреални кръвозливи /кървене в стъкловидното тяло/ и травматично отлепване на ретината.

Освен, че е от реномиран швейцарски производител, апаратът разполага с вграден зелен ретинален лазер за ендолазерна коагулация на ретината при усложнена /пролиферативна/ диабетна ретинопатия и периферни ретинални разкъсвания.
Многофункционалният апарат разполага и с иновативен накрайник за ултразвукова микрохирургия при първична откритоъгълна глаукома, която улеснява оттока на вътреочна течност и намалява вътреочното налягане при появила се резистентност към ефекта на очните антиглаукомни капки.

Заедно с комбинирания апарат за катарактна и ретинална хирургия, офталмолозите от очната клиника оперират очните травми с току-що доставен и инсталиран немски хирургичен микроскоп последно поколение, с възможност за дигитално видеозаснемане на операцията за последващ анализ. Микроскопът разполага  с асистентски окуляри с независимо осветление, фокус и увеличение, както и система за безконтактно наблюдение на очното дъно при витреоретинни операции.

От около 6 месеца лазерното оборудване на очната клиника е обогатено с трицветен ретинален лазер от Япония – жълт, зелен и червен – с помощта на който се спасява зрението при диабетици с увредена от заболяването ретина. Разрастването на нови непълноценни и кървящи съдове /пролиферативна диабетна ретинопатия/, както и по-началните увреди при непролиферативна диабетна ретинопатия подлежат на лазерна коагулация на едемните зони, темпорален бараж или обработка на цялата ретина /панретинна фотокоагулация/. Щадящият жълт лазер не се абсорбира от пигмента на фоторецепторите в централната част на ретината /макула/, което прави коагулацията по-безопасна и запазваща централното зрение. Софтуерът предлага и множество готови решетковидни шаблони, които улесняват и съкращават времето за процедура.
Обичайно при диабетици лазерното лечение са комбинира с вътреочни инжекции с анти-VEGF медикаменти. Освен тази патология, с новия лазер се обработват и периферни ретинни разкъсвания и дегенерации като профилактика на отлепването на ретината.

Налице е и безвреден подпрагов режим /на много ниска мощност/ на жълтовълновия лазер за лечение на хроничен ретинален оток в центъра /макулата/ и други по-редки заболявания, свързани със серозно отлепване на макулата /централна серозна хориоретинопатия/.

„За последните 2 години с помощта на МУ-София, Медицински факултет, беше закупена високоспециализирана апаратура за хирургично и лазерно лечение за нуждите на Очна клиника, Катедра по спешна медицина, УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“, за което сме дълбоко благодарни“, коментира доц. д-р Борислав Кючуков, началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Очната клиника има подписан договор с НЗОК за всички офталмологични клинични пътеки и амбулаторни процедури, като хоспитализира за операция и лечение както в планов порядък, така и чрез единствения денонощен спешен очен кабинет на територията на столицата и цяла западна България.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар