Translate

неделя, 26 февруари 2023 г.

Конкурс „Вкусна Баба Марта“ за първи път на III празник на мартеницата в Търговище

 
 
За поредна година Къщичката на Пижо и Пенда отворя врати в центъра на Търговище и три дни /27 февруари-1 март 2023г./ на открита сцена до нея ще протече III Национален „Празник на мартеницата Търговище 2023г.“, като за първи път в страната тази година се организира Изложба-конкурс „Вкусна Баба Марта“. Първото „Ателие за Вкусни мартенички“ се организира в Център за специална образователна подкрепа, с директор Йорданка Маринкова, като отново в Къщичката на Пижо и Пенд има щанд с детски творби с благотворителна цел.
Празникът на мартеницата включва националните традиционни конкурси „Нарисувай Баба Марта“ и „Мартеница Хубавица“, ще се извие най-дългото „Мартенско хоро“, като участниците в него ще оформят дълга Жива Мартеница. По време на тридневния арт празник „Да посрещнем Марта 2023 - здрави и засмени“, включващ богата музикално-артистична програма в градинката пред кметството. Организира се и тридневна изложба „Вкусни мартеници“ с участието на деца от Търговище, региона и страната.
Къщичката на Пижо и Пенда изниква за първи път преди 5 в Търговище по идея на Ивайло Христов от „Блян“. Тази година е разположена срещу кметството пред фонтана с делфините. И тази година до Къщичката на Пижо и Пенда да покажат таланта си индивидуални изпълнители и групи от Търговище, региона и страната, които да направят празника всеобщ – за всички граждани и гости на града. Пикът на празника ще е на 1 март, когато празничното честване ще е сутринта и вечерта, когато ще се проведе и II „Дефиле на мартеницата“ и надиграване „Мартенска кръшна ръченица“, в която ще се излъчат победители.
И тази година  къщичката на Пижо и Пенда ще бъде преобразена с детски творби и ще бъде наредена III „Изложба за Баба Марта под открито небе“, на която ще могат да се видят много от най-хубавите детски рисунки от конкурсите „Нарисувай Баба Марта“.
Гост изпълнител ще бъде и ще изнесе концерт на площада на 1 март „златната флейта“ на Северна България Боряна Пантелеева, която въпреки, че е завършила „джаз и поп пеене“, е по-известна с псевдонима Бриана. Фолк дивата ще извезе букет от обичани народни песни.
Празникът ще премине под мотото на Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня Български” и е организиран от „Блян“, Български арт и фолклорен център „Нестия“, Агенция Форум България в партньорство с Център за специална образователна подкрепа и със съдействието на Община Търговище.
Целта на празника е да се помогне за съхранение и защита на българския фолклор, да
се превърне – чрез един от най-разпознаваемите негови елементи – мартеницата, във визитната културна картичка на България, да се отбележи Деня на самодейността, като се даде поле на изява на талантливите деца и творци от всякакви възрасти, занимаващи се с фолклор и изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар