Спомени от детството отвеждат Мария Жекова в
родното село на дядо й
Тази събота от 11:30 ч. по bTV „Вкусът на България“ с Мария Жекова потегля на вълнуващо и лично
пътешествие в района на Трънската котловина, изпълнено с чудни истории и
уникални кътчета, които са част от детството на самата Мария.
Началната спирка е
село Глоговица, където водещата ще разбере, че тайната на хубавата кавърма е
прясната туршия и ще научи цял куп интересни рецепти - за „зелено кьопоолу“,
„вариво“ /кокали, сланина и сушено месо/, за „специалитета, за който трънчани
дават мило и драго“ – „спържа“, „крем
карамел“ и ароматна „баница с тиква“. Вкусът на трънското детство ще се окаже и
старата слива на двора, под която няколко поколения са обменяли историите си.
В съботния епизод
Мария Жекова ще се срещне и с много интересно младо момиче, което за подарък за
абитуриентския си бал си поръчало „стадо брезнишки овце“. Момичето ще разкаже
повече за тази типично българска порода и страстта си към животните. Ще сподели
и за другото си хоби – конната езда и ще покаже медалите си.
Кулинарната разходка
ще продължи с посещение на една от най-старите керамични школи в България –
самото село Бусинци, където са майсторили поне 300 грънчари. Преди години, за
съжаление този занаят замира, но млади хора от селото решили да го възстановят.
Жена ще разкаже как е открила грънчарството и ще запознае зрителите с интересни
керамични предмети и тяхната функция в кухнята.
Вдъхновена от
чудната трънска природа и спомена за един разказ от детството на Мария, който
дядо й й разказал, тя ще приготви „топла лещена салата“ с тиква и дресинг от
цедено кисело мляко, орехов тахан и мед от акация. С нея водещата ще отведе
зрителите в родното село на дядото на Мария – Мракетници, където тя е научила
различни, любопитни истории от трънския край. За финал тя ще обясни, че
„старото знание“ не винаги се крие при непознат човек, в скрито селце, а често
то е пазено от собствените ни баби и дядовци и от тях трябва да започне
опознаването на вкуса на България.
Няма коментари:
Публикуване на коментар