Translate

сряда, 10 ноември 2021 г.

24 Kitchen - Вкусове от Япония

Премиера: 12 ноември 2021 г. от 13:00 ч.

Излъчване: Всеки петък от 13:00 ч.

 

 

 След като живее в Япония в продължение на седем години, Адам се завръща в родината на съпругата си,
за да преоткрие прелестите на японската храна и да се срещне с някои от хората, чиято страст спомага за развитието на една от най-пъстрите и жизнени кулинарни култури на Земята. От мразовитото Хокайдо до Окинава, Адам намира традиции, иновации и вдъхновение на всяка крачка, докато повдига капака на тенджерата с тайните на тази уникална кухня.

Докато е още в двадесетте си години Адам се впуска в най-голямото си приключение като младеж – опакова един-два куфара /и дипломата си по право/ и се мести в Япония. През следващите седем години той научава езика, влюбва се в японско момиче и е изключително впечатлен от местната кулинарна култура, която нерядко засенчва всички останали.

Сега Адам се завръща в страната, която за първи път разпалва страстта му към храната, в поредицата „Вкусове от Япония“. От замръзналите езера на Хокайдо на север, до южния мултикултурен остров Окинава, проследяваме срещи с производители, местни кулинарни легенди и майстори готвачи.

Никоя друга нация не може да се сравни с японското благоговение към храната или с изящните грижи, които японците влагат в приготвянето дори на най-простото ястие. Класическите съставки като мисо, саке, мирин, репички дайкон и водорасли комбу са в основата на голяма част от традиционните ястия, но Адам изследва и кухнята, която непрекъснато се развива - от някои от най-вкусните и здравословни бързи храни в света до приготвянето на гурме супа от планинска почва.

Идва ред и на морските дарове. Той представя не само апетитна риба тон и кралски раци, но и морски таралеж, и дори морски охлюви, всички приготвени по начин, който е толкова приятен за окото, колкото и за небцето.

В страна, изпълнена с блестящи готвачи и разнообразни герои в кулинарията, няколко се открояват от тълпата. Адам се среща с бивши бейзболисти и сумисти, които са превърнали любовта си към добрата храна в кариера. Може би най-вдъхновяващ от всички е производителят на соев сос, който спаси живота на почти целия си персонал при катастрофално цунами през 2011 година.

Независимо дали е потопен в горещ извор, пие чай в Киото или посещава ресторанти със звезди Мишлен в Токио и Осака, Адам се потапя в една култура на храната, която насърчава иновациите, но в същото време пази традициите.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар